Societat 04/02/2020

L'Ajuntament vol evitar "al màxim" l'impacte urbanístic en un dels darrers pulmons verds de Palma

Terraferida i Ponent Potent demanen la desclassificació de Son Puigdorfila, però la regidora de Model de Ciutat diu que una sentència ho impedeix

K. O.
2 min
Imatge aèria de la finca de Son Puigdorfila a través de la Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (Ideib) del Govern

PalmaL'Ajuntament de Palma estudia "fórmules" per evitar "al màxim" l'impacte urbanístic i ambiental que implicaria la construcció de 737 habitatges i diversos equipaments a la finca de Son Puigdorfila, un dels darrers pulmons verds de Palma, que està entre els nuclis de la Teulera i Son Rapinya. Recentment els promotors han tornat a presentar un nou estudi d'impacte ambiental que ara està analitzant la Comissió Balear de Medi Ambient, però la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha assegurat que una sentència del 2003 donà la raó als impulsors del projecte, de manera que obligaria el Consistori a tramitar el sòl com urbanitzable.

Abans d'aquestes declaracions, Terraferida i la plataforma Ponent Potent han demanat la desclassificació de la finca. Segons la primera entitat, Palma no pot continuar esperant la revisió del Pla General, "que no arriba mai", i exigeix al govern municipal "mesures extraordinàries" per evitar el desenvolupament dels sols urbanitzables.

De moment, però, el tràmit proposat pels promotors a Son Puigdorfila està en una fase "molt preliminar", com ha dit Truyol, i per això des de l'Ajuntament tractaran de dissenyar un plantejament urbanístic que sigui més compacte i que estigui integrat amb l'entorn per no afectar tant la zona. Actualment la finca és una extensa àrea de pinar i garriga amb elements patrimonials d'important valor com una plaça de bous de final del segle XIX.

Els ecologistes han proposat que l'Ajuntament desclassifiqui 440 hectàrees de sols urbanitzables revisant el plantejament municipal. Consideren que són zones que encara conserven valors naturals i productius "notables" però que podrien acabar acollint 30.000 nous habitatges, segons diuen en un comunicat citant un inventari sobre sòl vacant fet per la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Palma té el 21% de tot el sòl vacant de l'illa, xifrat en 2.090 hectàrees, segons ha explicat Terraferida, qui ha advertit que si es continuen destruint espais agraris i naturals descrits com a urbanitzables la ciutat podria sumar a la seva població 100.000 habitats, aproximadament. Per tot això demanen a l'Ajuntament de Palma una aposta "decidida" per desclassificar futurs sols urbanitzables.

stats