L'Ajuntament de Palma invertirà gairebé 300.000 euros a fomentar l'ús del català

El projecte té una durada de tres anys i preveu accions en els àmbits escolar, de lleure i de migració i en el sector empresarial

L'Ajuntament de Palma ha posat en marxa un projecte per fomentar l'ús i el coneixement del català a la ciutat. El regidor de Normalització Lingüística, Llorenç Carrió, ha explicat que aquest dimecres la Junta de Govern nomenarà dos dinamitzadors culturals, que seran els encarregats de tirar endavant el projecte.

Es preveu que aquest projecte tingui una durada de tres anys i s'hi inverteixin 95.000 euros anuals. Així i tot, Carrió ha avançat que la intenció és consolidar el servei. "El primer pas serà detectar les necessitats de recursos lingüístics, i el setembre es presentarà el pla d'acció", ha detallat el regidor aquest dilluns en roda de premsa.

En concret, hi haurà quatre programes en àmbits diferents: el sociocultural, que té l'objectiu d'introduir i reforçar el català a les activitats lúdiques i culturals; el programa escolar, que inclourà accions complementàries per reforçar la llengua pròpia, com programes d'acollida o activitats per a pares i mares; en l'àmbit intercultural, per tal de fomentar la llengua catalana com a element integrador, i en el sector empresarial, per incentivar que comerços i empreses de la ciutat facin ús del català. Carrió ha explicat que, a més, el servei intern d'assessorament lingüístic de l'Ajuntament oferirà a partir d'ara els seus recursos a les entitats i empreses de Palma que ho vulguin o ho necessitin.

"Els darrers anys hi ha hagut un retrocés de l'ús social de la llengua catalana", ha afirmat el regidor, i ha recordat que les darreres proves IAQSE (2017) demostraven que només la meitat d'infants de sisè de Primària tenia un nivell correcte de català, i la darrera Enquesta d'usos lingüístics (2014), que només el 41,3% dels illencs empra la llengua pròpia de manera habitual. Per últim, Carrió ha assegurat que amb aquest projecte "dona resposta" a les recomanacions del Consell de la Llengua, a moltes disposicions municipals referides a la llengua pròpia, a l'Estatut d'Autonomia i a la Llei de normalització lingüística. 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF