L'Ajuntament de Palma instal·la set refugis per a colònies urbanes de moixos

Concretament s'han col·locat cinc contenidors reconvertits en refugis i dues casetes de fusta a diferents punts de Ciutat

El regidor de Participació Ciutadana, Alberto Jarabo; el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà, juntament amb Mercedes Argüello, de l'associació Moixos de Canamunt, han visitat aquest dimecres les tasques d'instal·lació de set refugis per a colònies urbanes de moixos, una iniciativa que va proposar aquesta entitat al Consistori mitjançant la convocatòria de pressupostos participatius de l'any 2018. 

Concretament, s'han col·locat cinc contenidors reconvertits en refugis per a moixos i dues casetes de fusta. Els contenidors s'han instal·lat a la Calatrava (dos), el Pes de la Palla, la plaça Llorenç Bisbal i l'antic edifici de Gesa (al carrer de Joan Maragall). Les dues casetes de fusta s'han ubicat a la plaça de Quadrado. 

Amb la col·locació d'aquestes casetes culmina el projecte presentat per l'associació Moixos de Canamunt als pressupostos participatius de 2018, i que va resultar guanyador de la convocatòria, "Adquisició, instal·lació i condicionament de cinc contenidors i quatre casetes per a la seva transformació en 'allotjaments' per als moixos de les colònies del districte Centre, amés de la seva col·locació a diferents punts del barri". 

Les casetes instal·lades tindran un cartell informatiu en què es recorda que es tracta d'un espai reservat per a una colònia urbana de moixos i que, per tant, només poden ser alimentats per les persones autoritzades. Així mateix s'assenyala que els moixos de la colònia estan esterilitzats, marcats, cuidats i alimentats per persones voluntàries. Es demana, a més, a la ciutadania que respecti les seves zones d'alimentació i descans. Pel que fa als contenidors de vidre, es tracta d'antics iglús que varen ser retirats anys enrere perquè eren vells o per canvi del sistema de recollida i que han estat cedits per Emaya per a aquest nou ús. 

Jarabo ha assegurat que és molt important "fer valdre la iniciativa ciutadana que fa servir aquests nous mecanismes participatius. El govern municipal té l'obligació d'implicar-s'hi i acompanyar els seus veïns perquè els seus projectes tirin endavant". 

Per part seva, Perpinyà ha subratllat que "des de l'àrea de Benestar Animal creiem que la manera de poder ajudar els moixos de carrer és potenciar-ne les colònies, una eina que és bona per a la ciutat i per als mateixos felins. Els moixos de Canamunt en són un bon exemple". 

Des de l'associació Moixos de Canamunt se senten satisfets del resultat i asseguren que "és una manera de visibilitzar i dignificar les colònies felines, sovint molt discriminades. Les moixeres tenen, a més, la capacitat de fer evolucionar la barriada perquè fa que els animals tinguin el seu lloc a la ciutat". 

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF