Societat 13/03/2020

L’Ajuntament de Palma es desentén del tot de l’escorxador

Cort no vol la gestió de la infraestructura i no abonarà l’ajuda de 150.000 euros prevista per cobrir una part de les pèrdues del 2018

Maria Llull
3 min
L’Ajuntament de
 Palma es desentén del
 Tot de l’escorxador

PalmaCort no està disposat a assumir la gestió de l’escorxador de Palma ni a pagar l’ajuda de 150.000 euros per cobrir una part de les pèrdues de l’any 2018 d’aquesta infraestructura. Així ho ha assegurat a l’ARA Balears el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació de l’ajuntament palmesà, Rodrigo Romero, qui recorda que la llei Montoro va llevar als ajuntaments la gestió dels escorxadors. Malgrat que el Govern va tornar a facultar els consistoris per fer-se càrrec de la gestió amb un decret l’any 2018, “Cort no va assumir la competència de l’escorxador, continua sense tenir-la i no la vol”, apunta. “El ciutadà de Palma no ha de fer-se càrrec del cost d’una infraestructura que dona servei a totes les Illes. És el Govern qui s’ha de fer càrrec de la gestió”, explica Romero. L’única concessió que està disposat a fer l’Ajuntament és revisar el lloguer que paga l’empresa adjudicatària, Escorxador i Serveis Càrnics Palma S.L. Fonts del Govern indiquen que el lloguer actual és de 194.000 euros anuals.

El Govern va haver d’injectar 420.000 euros per cobrir les pèrdues de 2019 de l’Escorxador i evitar-ne el tancament. L’Executiu va poder obrir una línia específica d’ajuda anual perquè aquesta infraestructura està declarada d’interès econòmic general. Fonts d’Agricultura expliquen que, fins que es va adjudicar l’any 2012 -el contracte finalitzarà l’any 2024-, les pèrdues anuals de l’escorxador fregaven el milió d’euros. Aquesta xifra va minvar després fins als 300.000 euros anuals aproximadament. Però l’any passat el dèficit va ser de 419.000 euros perquè es va fer una inversió per resoldre determinades deficiències i aplicar noves mesures de benestar animal.

Cal recordar que l’Ajuntament de Palma va signar un conveni amb l’empresa que gestiona l’escorxador que va finalitzar l’any 2017. Però l’anterior batle de Palma, Antoni Noguera, va comunicar a l’adjudicatària mitjançant una carta datada del 19 de novembre del 2018 que havia reservat “una partida específica de 150.000 euros” als pressupostos del 2019. Aquests doblers no es varen abonar l’any passat i Cort no té cap intenció de fer-ho. “Noguera va signar una carta per calmar els ànims per si es podia prorrogar la subvenció, però no es pot fer”, diu Romero. “Aquells 150.000 euros no es varen gastar en el seu moment i no es poden pagar de manera retroactiva. El nostre compromís com a ajuntament de Palma va arribar fins al 2017”, afegeix el regidor de Cort.

El Govern, en desacord

Fonts de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació han explicat a l’ARA Balears que l’Ajuntament de Palma va asumir de facto la competència de l’escorxador des del moment en què es va signar la concessió d’una subvenció fins el 2017. “Aquí hi ha un problema d’interpretació jurídica que es podria acabar resolent en un tribunal administratiu”, diu Agricultura.

El Govern també recorda que, malgrat que és cert que a l’escorxador de Palma es mata el 70% dels animals que es consumeixen a les Balears, “Palma representa el 50% del consum illenc”. Fins al 2017, el Govern es feia càrrec d’un 56% de la subvenció a l’escorxador, i Cort n’asumia el 44%. “Aquest repartiment es podria reequilibrar”, diuen fonts de la Conselleria, que deixen la porta oberta que l’Ajuntament es fes càrrec d’un percentatge menor.

Per part de l’empresa concessionària, el responsable, Joan Pocoví, recorda el compromís que Cort va assumir la passada legislatura i assenyala que “si no s’aconsegueix l’ajuda, s’hauran de cercar altres solucions”. Pocoví considera que una via útil seria “una rebaixa del lloguer”. “El problema no està arreglat, però tampoc m’han dit que estigui espenyat del tot”, comenta.

Un altre dels problemes que arrossega l’escorxador de Palma és que necessita una reforma gran. “Aquesta infraestructura necessita inversions constants, i som conscients que se n’hauria de modernitzar una part important. Però la prioritat a curt termini era salvar la situació”, assenyalen fonts de la Conselleria d’Agricultura. “Parlam d’instal·lacions antigues, de fa 50 anys. Hi ha fuites de gas refrigerant que generen una gran despesa”, explica Pocoví. “Si es fes una reforma i es modernitzàs l’escorxador, tindria moltes menys pèrdues”, continua. El que l’empresari té clar és que no pot afrontar aquesta important reforma. “Que la faci el propietari. Nosaltres ja en tenim bastant. Si l’escorxador no s’ha tancat de moment ha estat gràcies al Govern”.

stats