Ajornen a l'11 d'octubre la vista prèvia del cas Voltor davant un possible acord

L'exconseller de Turisme Francesc Buils i l'exdirector gerent de l'Inestur Antoni Oliver s'enfronten a peticions de 6 anys de presó i l'exbatle de Porreres, a 9

L'Audiència de Palma ha suspès aquest dilluns una vista prèvia d'una peça del cas Voltor en què l'exconseller de Turisme Francesc  Buils  i l' exdirector gerent  de l' Inestur  Antoni Oliver s'enfronten a peticions de 6 anys de presó i l'exbatle de Porreres Bernat  Bauzà, a 9. El tribunal ha ajornat la vista prèvia a l'11 d'octubre perquè la Fiscalia Anticorrupció i les defenses intentin arribar a un acord de conformitat que fins ara no ha estat possible perquè falten per concretar algunes qüestions econòmiques.

La vista prèvia serà de la peça 15 del cas Voltor, que tracta sobre un conveni presumptament irregular de 2008 entre  Inestur  i l'Auditori de Porreres per un projecte d'arts escèniques. La causa, la penúltima que queda per jutjar del cas Voltor, en què ja s'han enjudiciat 13 peces, és per suposats delictes de malversació i prevaricació continuades, frau a l'administració, tràfic d'influències i negociacions prohibides a funcionaris.

Segons la Fiscalia, des dels seus càrrecs a Turisme,  Buils  i Oliver van decidir de manera arbitrària beneficiar amb fons públics el  coreligionari  del partit Unió Mallorquina i batle de Porreres, Bernat  Bauzà . El 2008 van signar un conveni de col·laboració entre  Inestur  i la Fundació Auditori de Porreres per un projecte d'arts escèniques, prorrogat a 2009, pel qual l'entitat municipal va percebre 250.000 euros cada any.

D'acord amb l'escrit d'acusació de la Fiscalia, el llavors batle va decidir beneficiar-se personalment d'aquests fons i ho va fer encarregant la construcció d'un habitatge, amb els fons percebuts d' Inestur , a l'empresa que havia realitzat obres de condicionament de l'auditori.

El 2010,  Inestur  va sol·licitar a la Fundació  Auditori  de Porreres que justificàs la despesa de les anualitats de 2008 i 2009 del conveni i posteriorment l'Agència de Turisme de les Balears va iniciar l'expedient per a la resolució del conveni i el reintegrament dels fons. Segons la Fiscalia,  Buils  i Oliver van possibilitar el lliurament de fons públics i van prescindir de qualsevol control o supervisió sobre la seva destinació. El ministeri públic assenyala que dels 500.000 euros es va justificar una quantitat de 120.765 euros.

La Fiscalia demana 6 anys de presó per a  Buils  i Oliver per malversació i frau a l'administració, a més de 9 anys per a  Bauzà  pels mateixos presumptes delictes i acusat també de frau a l'administració, tràfic d'influències i negociacions prohibides a funcionaris. Reclama, a més, que els tres acusats indemnitzin solidàriament el Govern amb 379.234 euros.

Com a petició subsidiària, la Fiscalia demana 3 anys de presó per a  Buils , Oliver i  Bauzà  per dos presumptes delictes de frau en les subvencions i multa de 250.000 euros.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF