Societat 06/05/2023

Aina Sánchez-Monge: “A Palma falten grans esdeveniments dedicats a la llengua”

Aina Sánchez-Monge (Palma, 1998) és presidenta de l’associació Joves de Mallorca per la Llengua

J. Ribas
3 min
Aina Sánchez-Monge: “A Palma falten grans esdeveniments dedicats a la llengua”

PalmaAina Sánchez-Monge (Palma, 1998) és presidenta de l’associació Joves de Mallorca per la Llengua que avui mateix impulsa la jornada ‘Treu la llengua’ al poble palmesà de Sant Jordi.

A què es dedica Joves de Mallorca per la Llengua?

Som una associació que treballa per normalitzar i promocionar l’ús del català, sobretot entre els més joves i de forma lúdica i festiva.

Normalment, els dos formats de Joves de Mallorca per la Llengua han estat l’Acampallengua i el Correllengua i, a més, sempre els havíeu fet a la Part Forana. Per què aquest canvi de format?

Tant les acampallengua com els correllengua eren efectivament per als pobles, però ara volíem començar un tipus de trobada diferent, nova, i per això vàrem decidir fer-ho a Palma. A més, trobam que a Ciutat falten esdeveniments grans dedicats al català i a la cultura pròpia de Mallorca.

I per això, aquest format nou.

Sí, volíem recuperar, en certa manera, els formats grans com l’acampallengua, però volíem que fos un nou tipus d’acte, fer-li una volta i que fos nou. La primera idea era fer una trobada de tot el dia, alguna cosa així com “dotze hores per la llengua”, però després ens vàrem veure amb la possibilitat de fer un bon concert al vespre i ja ho allargàrem més de dotze hores, fins a la matinada. No s’hi quedarà a dormir, com als acampallengua, però serà un format d’activitats durant tot el dia.

Quin ha estat el paper de les entitats cíviques de Sant Jordi, que també participen a ‘Treu la llengua’?

S’han implicat molt: ens varen cedir els espais tot d’una, ens varen facilitar materials i ens varen mostrar el poble... Tant el Liceu, com l’escola, com l’Associació de Veïns i els bars de Sant Jordi ens han donat moltes facilitats.

L’Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca i el Govern balear s’han implicat en ‘Treu la llengua’ Estau satisfets amb la l’actitud de les institucions?

Des del primer moment que vàrem pensar a organitzar aquest moment n’hem tingut tot el suport. No només això: hi ha hagut moments en què ens han faltat mans i només amb una telefonada hem trobat l’ajuda que necessitàvem. Si altres anys que organitzem coses tenim aquest suport, segur que no hi haurà problemes per tirar-les endavant.

La darrera acampallengua va ser el 2013 i el darrer correllengua, el 2012. En quin moment de forma es troba Joves de Mallorca per la Llengua?

Sí, tens raó. Des de 2013 només havíem fet esdeveniments i formats més petits i havíem participat en activitats d’altres col·lectius. Des de llavors, hi havia hagut gent molt motivada i amb molta experiència que havia deixat l’experiència i no ens trobàvem amb coratge de dur endavant coses gaire grosses. I aquest curs, que ja feia mesos que fèiem coses, ens hem animat i hem apostat per aquest format. La veritat és que fa pocs anys els Joves érem molt coneguts entre el jovent i ara havíem deixat de fer coses i havíem anat perdent presència.

Joves ha estat important per a la música de Mallorca que es toca en català, sobretot per als grups joves.

Sí, hem de continuar apostant per això. En altres moments, havíem contribuït molt a promocionar la música en català i els grups joves. Al cartell del concert gran només un dels quatre grups és mallorquí perquè el nostre objectiu era estirar molta gent, però crec que hem de continuar fent aquesta feina de promoció dels grups joves que canten en català. L’horabaixa, per exemple, hi ha el Concert de Música Jove en què participaran Escarràs i el Punxa-discos Pandareta, que són d’aquí i són joves. Potser podríem haver apostat per posar més grups illencs al concert del vespre, però la nostrap rioritat va ser dur molt de públic.

stats