Aina Calvo admet que "ningú tenia previst que 4.000 persones es manifestassin"

La delegada del govern espanyol a les Balears ha explicat que les sancions que es posaran per la protesta que es va fer aquest dimarts se sabran "entre avui i demà" 

La delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, ha admès aquest dimecres al programa  Al Dia d'IB3 Ràdio que "ningú tenia previst que 4.000 persones es manifestassin" i que tots els manifestants que varen anar a la protesta, que la mateixa Delegació va prohibir, varen "posar en perill la seva vida i la del seu entorn". La delegada ha reconegut la tasca policial que es va fer i ha remarcat que "una acció policial desproporcionada no hauria ajudat en res". 

Així mateix, ha explicat que la persona que va convocar la manifestació, que va intentar fer una crida a l'ordre durant la protesta, es podria enfrontar a una multa de 600 euros, però aquesta quantitat podria augmentar en funció de l'informe que està elaborant la Policia Nacional. "Les sancions se sabran entre avui i demà", ha dit. 

Calvo ha explicat que el dret a manifestar-se "és essencial" però que és més important la seguretat sanitària. "No es qüestiona el dret a la manifestació, sinó la manera com es fa en una situació de pandèmia", ha dit. En aquest sentit, la delegada ha assegurat que des de l'inici de la pandèmia s'han fet 450 sol·licituds per manifestar-se i se n'han prohibit 16 "pel perill sanitari". 

L'Ajuntament de Palma entén la situació, però rebutja les formes de la manifestació

El regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior de l'Ajuntament de Palma, Alberto Jarabo, ha admès durant una roda de premsa que les restriccions contra el covid-19 són "traumàtiques", però que no s'han pres per "capritx" i que l'objectiu és preservar la salut. "Entenem el cansament i la irritació de la ciutadania", ha comentat, i ha afegit que les administracions públiques estan "obligades" a ajudar econòmicament els sectors més afectats. En aquest sentit, ha dit que en els pròxims dies s'anunciaran nous paquets de mesures per ajudar-los.

Jarabo ha condemnat els insults contra diversos periodistes i ha dit que la concentració va posar en risc la vida dels manifestants i la resta de ciutadans, però ha afegit que entén que va ser fruit de la "desesperació". Per això, el regidor ha reclamat "responsabilitat" en els comportaments perquè "ens hi jugam vides".

El portaveu de l'Ajuntament de Palma ha recordat que l'any passat el Consistori va aprovar 2 milions d'euros d'ajudes al sector de la restauració i al comerç, va suspendre el pagament de la taxa municipal d'ocupació de la via pública i va autoritzar la perllongació del pagament de factures d'aigua i recollida de fems. Cort també ha perllongat el pagament de la taxa de terrasses durant el primer trimestre d'enguany, que suposa una pèrdua de fins a 500.000 euros.

Protesta crispada, sense permís ni respectar les distàncies, contra el Govern i la presidenta

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF