Els agents de Medi Ambient podran instar a paralitzar obres en espais protegits

Medi Ambient i l’Agència de Defensa del Territori han signat un protocol de col·laboració per a la inspecció i vigilància dels espais naturals protegits

Els agents de Medi Ambient podran aixecar actes en obres iniciades en espais naturals protegits i que en menys de 24 h l’Agència de Defensa del Territori podrà paralitzar. Aquesta és una de les novetats que s'ha presentat a la signatura del protocol de col·laboració per a la inspecció i vigilància dels espais naturals entre Medi Ambient i l'ADT. 

Fa més de dos anys que s’apliquen pautes d’actuació i de col·laboració entre el Consell de Mallorca, mitjançant l’Agència de Defensa del Territori, i la Conselleria de Medi Ambient Agricultura i Pesca, a través del cos dels agents de Medi Ambient, en matèria de detecció de possibles construccions il·legals dins sòl rústic protegit. Però, aquest dilluns, s’ha signat un protocol de col·laboració entre administracions per a la inspecció i vigilància dels espais naturals protegits i dels llocs de la Xarxa Natura 2000. El document té una vigència de quatre anys i es renovarà anualment de manera automàtica.

La finalitat de les dues administracions és establir un protocol general d’actuació que permeti dur a terme les accions d’inspecció i de vigilància, intercanviar informació entre les institucions, organitzar grups de treball conjunts i respectar les competències pròpies de cada institució.

"Fins ara, arribaven quan ja feia 3 mesos que havia començat l'obra" 

Quan els agents de Medi Ambient localitzin obres il·legals en execució enviaran l'acta d'inspecció a un correu electrònic habilitat per a això i en menys de 24 hores es podran paralitzar les obres. En el cas que els agents localitzin infraccions ja acabades, es tramitarà l’acta de manera ordinària a l’Agència.

En aquest sentit, el director gerent de l’Agència de Defensa del Territori, Bartomeu Tugores, ha assegurat que "el que passava era que abans arribava una denúncia per part dels agents de Medi Ambient d'una obra que duia en execució tres mesos". Per tant, Tugores ha afegit que "per canviar-ho, s'ha posat en marxa aquest sistema amb els agents i que suposa una comunicació immediata".

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF