Societat 25/10/2018

L'Aemet assegura que la tecnologia que té no permet preveure inundacions com la del Llevant

L'Agència Estatal de Meteorologia no assumeix cap error i culpa a les limitacions tecnològiques

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears

PalmaL'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha assegurat que la tecnologia actual no permet predir "ni la localització ni la intensitat exacta de la precipitació d'un fenomen excepcional com l'ocorregut al Llevant mallorquí dia 9" i considera "urgent millorar els sistemes de vigilància".

La comissió d'avaluació de l'Aemet, creada amb motiu de les pluges torrencials del 9 d'octubre, considera que "els actuals protocols d'actuació es van complir".

"Va existir una coordinació adequada entre les diferents unitats implicades, el personal de les quals va actuar amb professionalitat, modificant els nivells d'avís en tres ocasions", assenyalen les conclusions de l'avaluació de l'Aemet.

Segons l'entitat, encara que la situació meteorològica general estava ben prevista pels models numèrics, "no va ocórrer el mateix amb els efectes locals".

La raó és que la tecnologia actual "no permet predir ni la localització ni la intensitat exacta de la precipitació d'un fenomen excepcional com l'ocorregut al Llevant mallorquí dia 9", per la qual cosa per a aquests casos es recorre a la vigilància mitjançant estacions meteorològiques automàtiques, radars, imatges de satèl·lit i altres mitjans.

A causa que la xarxa d'estacions automàtiques està més orientada a l'observació climatològica que a la vigilància de fenòmens adversos, "en ocasions les dades arriben amb retard al personal encarregat de la vigilància, la qual cosa dificulta més rapidesa en la presa de decisions".

Així mateix, les passes exigides pels protocols d'actuació "van incrementar el retard en l'emissió de l'alerta vermell, encara que l'alerta taronja per risc important estava activa des de les 18.53 h, abans que es produís la fase més intensa de l'episodi", remarquen.

La vigilància a través dels radars meteorològics en l'actualitat tampoc nopermet agilitar la presa de decisions, perquè aporten informació més qualitativa que quantitativa, que no inclou una estimació de la intensitat de precipitació.

L'Aemet adverteix en les conclusions que, en un context de canvi climàtic i escalfament global, "cal esperar un augment en intensitat i freqüència dels fenòmens meteorològics adversos, especialment en regions com la Mediterrània". "Per tant, l'actualització i millora dels sistemes de predicció i vigilància és urgent i pot ser encara més necessària en el futur", apunta l'organisme dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Entre les necessitats de millora, l'Aemet assenyala l'adaptació dels models numèrics per disposar d'eines de predicció immediata o a molt curt termini, i la necessitat d'adequar la xarxa d'estacions automàtiques per millorar-ne el desplegament territorial i augmentar la freqüència de transmissió de dades.

A més, pensa que hauria de renovar-se la xarxa de radars per incorporar tecnologies que permetin l'estimació de la intensitat de la pluja.

Actualment, l'Aemet està treballant per millorar les tasques de predicció i vigilància.

stats