Absolts de blanqueig 17 presumptes membres de la màfia russa Tambovskaya

L'operació Troika, feta a Mallorca, va desmantellar la trama

L'Audiència Nacional ha absolt els 17 presumptes membres o col·laboradors de la màfia russa  Tambovskaya  M alyshevskaya. La fiscalia els havia acusat  de blanquejar a Espanya els beneficis que obtenien de les activitats delictives en altres països i que varen ser desmantellades en l'anomenada operació Troika, que es va realitzar a Mallorca. 

El Ministeri Fiscal, que inicialment va demanar fins a 8 anys de presó, va acabar reclamant condemnes de 5 anys de presó per als acusats que varen poder ser jutjats, atès que 9 més varen fugir de la justícia. Entre els fugitius hi ha el presumpte cap,  Gennadios   Vasilevich  Petrov , detingut a Mallorca, i el seu suposat segon,  Leonid  Khristoforov .

En la sentència, la secció tercera penal considera que no ha quedat acreditat que els acusats, entre el 1996 i el 2008, "oferissin la seva cooperació o assistència professional per rebre a Espanya o per gestionar des d'aquí el capital i patrimoni" que, segons la fiscalia, procedia de comptes a l'estranger fruit d'activitats delictives de les organitzacions mafioses  Tambovskaya  i  Malysheslaya , que operen a Rússia.

Per als magistrats no hi ha prova que totes aquestes persones donassin suport a la màfia russa per mitjà del blanqueig de doblers procedents de les seves activitats il·legals o que pertanyessin a aquestes organitzacions, "ni a una altra associació criminal dedicada a blanquejar béns".

Segons els fets provats que recull la sentència, el 1996 Petrov es va establir  juntament amb  Viktor  Gabrilenkoz  i  Serguei   Kouzmine , que es troben en rebel·lia, a Marbella en xalets contigus, mentre que l'acusat  Juri   Slikov  es va traslladar a Palma.

"Tot això es coneixia i varen desenvolupar tant a Espanya com a l'estranger activitats empresarials" i varen rebre també "capitals procedents de comptes bancaris" oberts en diferents països per invertir a Espanya. 

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF