Palma

ARCA: "Som els notaris de la destrucció"

L'associació proteccionista lamenta l'abandonament d'una casa d'hort ubicada al barri de la plaça de toros de Palma

L'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) assegura que han esdevingut una mena de "notaris de la destrucció", perquè les eines de protecció dels edificis que té l'Ajuntament de Palma no són suficients. L'entitat ha denunciat la destrucció d'una casa d'hort amb valor patrimonial situada al carrer Castellarnau núm. 20, al barri de la plaça de toros a Palma, que actualment s'està esbucant. L'Ajuntament de Palma va concedir la llicència de demolició el mes de juliol de l'any 2018. Segons ARCA, l'estat d'aquest edifici és una demostració que l'actual catàleg d'elements protegits és insuficient. Asseguren que és necessari realitzar-ne una revisió i una ampliació seriosa per evitar que en quedin fora elements i edificis de valor arquitectònic.

La portaveu d'ARCA, Àngels Fermoselle, explica que aquest catàleg no s'ha ampliat des de la darrera modificació del Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU), el 1995. En l'actualitat, l'Ajuntament de Palma treballa per incorporar-hi més edificis i elements de Ciutat, una ampliació que està pendent d'aprovació. Fermoselle assegura que mentrestant s'estan abandonat a la seva sort edificis emblemàtics.

ARCA considera que és una limitació que l'única eina per protegir edificis amb valor patrimonial a Palma sigui el catàleg, ja que la seva modificació i ampliació suposa la modificació del PGOU, fet que complica i alenteix tot el procés de protecció. "Hem d'apreciar els edificis amb valor patrimonial i no veure'ls com una càrrega", declara Fermoselle. Per això, consideren que tots els edificis construïts abans de 1950 haurien de ser valorats per si cal catalogar-los.

EDICIÓ PAPER 29/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF