ARCA presenta les candidatures per al Premi a la Destrucció

La votació està prevista per a aquest dimarts en un sopar en què participaran més de mig centenar de persones

La destrucció de les cases de la finca de Rafal  Franc  de Montuïri, la inacció davant els grafits, sobretot al centre històric de Palma, i la substitució de fanals de ferro i vidre per esquelets de  PVC són les candidatures seleccionades per al Premi a la Destrucció que concedeix l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA), segons ha informat l'entitat en un comunicat publicat per l'agència Efe. 

La votació està prevista per a aquest dimarts en un sopar en què participaran més de mig centenar de persones. També s'hi triarà el premi Protecció de Patrimoni d'entre les candidatures de Joves Arquitectes de Mallorca, pel concurs Explotam Son Busquets; l'equip de recerca Sa Galera, per l'excavació anual i l'exposició, i la Cooperativa Donats de Sant Miquel, per la gestió de l'Oratori de Sant Miquel de Campanet.

ARCA ha indicat que els responsables de la destrucció de les edificacions de Rafal Franc són els promotors, amb la seva manca de sensibilitat cap al patrimoni rural, i l'Ajuntament de Montuïri, que va permetre la demolició sense atendre la petició de catalogació d'aquesta possessió documentada el segle XVI, que misteriosament no es trobava en el Catàleg de Patrimoni. 

"L'Ajuntament de Montuïri ha tingut una actitud negligent i insensible amb el rastre de la història i amb el paisatge rural de Mallorca. És una destrucció propiciada per un consistori que havia promès preservar el patrimoni", ha denunciat ARCA.

Sobre la candidatura de les pintades, ARCA ha assenyalat que el centre històric de Palma cada vegada presenta una imatge "més lamentable, que atribueix a la inacció de l'Ajuntament per "fer front i eliminar totalment les pintades vandàliques d'alguns  grafiters que fan malbé la imatge de la nostra ciutat".

ARCA ha assenyalat que en el ple del març passat, l'Ajuntament de Palma va acordar per unanimitat eliminar les pintades, però gairebé un any després el resultat ha estat nul i la seva presència ha augmentat. 

Quant als fanals, ARCA ha indicat que aquests esquelets que s'han col·locat "semblen espectres".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF