Societat 26/04/2021

Un 80% dels morts per covid-19 a les Illes durant el mes de febrer tenien més de 75 anys

La majoria de defuncions no són usuaris de residències

2 min
Sanitaris de Son Espases durant la pandèmia de coronavirus.

PalmaUn 80% dels morts per coronavirus fins al mes de febrer a les Illes tenen més de 75 anys. Així ho ha dit el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de les Illes Balears, Javier Arranz, en una roda de premsa a la Conselleria de Salut aquest dilluns. La majoria de les defuncions han estat a les illes de Mallorca i Eivissa, i només alguns dels finats eren usuaris de residència. "Ja fa temps que no tenim nous positius a residències. Només algunes de les persones que ens han deixat podríem dir que eren usuaris de residència", ha dit.

Arranz ha fet aquestes declaracions després d'explicar les dades d'incidència de coronavirus a l'Arxipèlag. En concret, Salut ha comunicat 10 morts més a les Illes per aquesta malaltia. D'aquestes defuncions, nou corresponen als mesos de gener i febrer, mentre que una s'ha registrat en les darreres hores. A més, s'han notificat 40 nous contagis i set nous ingressos hospitalaris.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears

Pel que fa al nombre de proves, en les darreres 24 hores se n'han fet 1.350, amb un 2,95% de positivitat. Arranz ha explicat que en aquest moment, la incidència acumulada a 14 dies a les Balears és de 61 casos per cada 100.000 habitants (55 a Mallorca, 56 a Menorca, 37 a Eivissa i 16 a Formentera). Pel que fa a la situació assistencial, aquest dilluns hi ha 41 pacients hospitalitzats a planta (set més que en la jornada anterior) i 19 ingressats a l'UCI. En les darreres hores s'ha donat l'alta a dos pacients d'hospitals públics i a 73 d'Atenció Primària.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

La incidència acumulada a l'Arxipèlag és de 61 casos per 100.000 habitants en els darrers 14 dies: 56 a Menorca, 55 a Mallorca, 37 a Eivissa i 16 a Formentera. Per illes, a Mallorca s'han registrat 38 nous positius (30 hospitalitzats i 13 a l'UCI), a Menorca s'ha detectat 1 positiu més i dues persones estan a l'UCI, mentre que a Eivissa també hi ha un nou contagi, onze hospitalitzats a planta i 4 a l'UCI. Pel que fa a Atenció Primària, a Mallorca hi ha 700 pacients, a Menorca 60, a Eivissa 90 i a Formentera tres. "La situació de la pandèmia a les Illes es conté, però ens agradaria anar per avall", ha dit Arranz.

El portaveu també ha informat que en les darreres hores s'han detectat sis brots, amb quatre o cinc positius per brot, a zones de Palma, Muro, Felanitx, Calvià i Pollença, i un s'ha detectat a Eivissa. La majoria dels brots són "en entorns familiars o socials, tot i que un d'ells [ha estat] en l'àmbit esportiu i familiar", ha especificat.

Respecte del contagiador de Manacor, Arranz ha qualificat l'actitud d'aquest individu d'"antisocial i egoista". En aquest sentit, ha insistit que no donar importància a la malaltia o no creure en l'existència del virus pot provocar que les persones del mateix entorn es contagiïn. Per altra banda, Arranz ha defensat la necessitat de mantenir una desescalada lenta. "No es pot anar més ràpid que el virus perquè suposaria més possibilitats d'equivocar-se", ha dit.

stats