Societat 10/05/2021

El 75% dels ingressats a l'UCI a les Balears tenen entre 50 i 70 anys

Salut espera que, després de l'estiu, el coronavirus ja no sigui un risc per saturar els hospitals

2 min
Una sanitària en una UCI de Son Espases.

PalmaEl 75% dels pacients ingressats a les unitats de cures intensives actualment a les Illes Balears tenen entre 50 i 70 anys, segons ha informat el portaveu del Comitè autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. Aquest cap de setmana ha mort una persona de 67 anys a causa del covid-19, que estava ingressada a l'UCI. Amb ella, són 830 les víctimes mortals des de l'inici de la pandèmia a l'Arxipèlag.

A mesura que avança la vacunació, s'espera que davalli cada vegada més la pressió als hospitals. En aquest sentit, Arranz estima que després de l'estiu el covid-19 ja podria "no ser un motiu de preocupació" per l'ocupació dels llits. Ara com ara, els centres hospitalaris illencs atenen 23 pacients crítics infectats a l'UCI (quatre menys que diumenge) i 39 a planta (set més). En les darreres 24 hores han donat vuit altes, mentre que l'Atenció Primària n'ha donat 51.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

El portaveu ha explicat que la situació epidemiològica continua "estable" a la comunitat i que si les dades continuen com ara –o fins i tot, millorin– "continuarem amb la desescalada lenta". Ha puntualitzat que "és difícil davallar d'aquestes xifres" però ha afegit que mantenir-les és suficient per no tensar el sistema sanitari. La incidència acumulada de contagis continua com les darreres setmanes a les Illes: en els 60 casos per 100.000 habitants. Mallorca registra 55,5 casos, Menorca 79,2, Eivissa 35,8 i Formentera 8,2. En el darrer dia només s'han detectat 26 nous contagis (25 a Mallorca i un a Eivissa) i la taxa de positivitat ha estat del 2%. A escala de l'Estat, les Balears són la segona comunitat amb la incidència més baixa.

El doctor Arranz també s'ha referit a les imatges d'aglomeració celebrant el toc de queda clamant "llibertat" a diverses ciutats de país i la protesta que es va viure a Palma contra el manteniment d'aquesta restricció. Ha opinat que "al virus l'única llibertat que li importa és la de transmissió" i que "tots volem la normalitat, però, a banda de manifestar-se, s'hauria d'entendre quines són les mesures bàsiques per evitar el contagi".

Població amb el covid-19 actiu a les Balears

Gairebé el 30% de població amb una dosi

El 29% de la població diana a les Illes (285.966 persones) ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra el coronavirus i el 11,9% (117.832) les dues. A partir d'aquest dilluns, les persones entre 55 i 59 anys poden demanar cita a la pàgina web 'bitcita' per rebre la primera dosi. Són 83.341 illencs i, de moment, Salut habilitarà devers 20.000 cites, que anirà ampliant a mesura que arribin més dosis.

Cal recordar que, la Conselleria de Salut podrà obligar alguns col·lectius a vacunar-se contra el coronavirus, segons estableix el nou decret que modifica la Llei de salut pública autonòmica, que es va publicar dissabte al BOIB. "Però això no vol dir que es faci, només et dona una eina", ha assenyalat Javier Arranz. A més, ha dit que un col·lectiu a qui es podria aplicar aquesta obligatorietat són els treballadors de les residències, "perquè són llocs molt sensibles on la infecció pot ocasionar molts morts". Amb tot, ha matisat que prefereix "convèncer abans que obligar.

stats