18 casos més de coronavirus fan pujar a 73 el total de les Balears

El comitè d'alerta admet que ja hi ha casos de contagi local, tot i que assegura que la majoria de casos encara vénen de fora

La Conselleria de Salut ha confirmat aquest dilluns que a les Balears hi ha 18 casos nous de coronavirus –15 a Mallorca i 3 a Menorca–, que fan pujar a 73 el total d'infectats a les Illes - 65 a Mallorca, 2 a Eivissa i 6 a Menorca. El 80% dels casos reben atenció al seu domicili i hi ha tres persones ingressades a l'UCI –dues a Mallorca i una a Menorca. La resta són a l'hospital i evolucionen favorablement, segons el portaveu del Comitè d'alerta al coronavirus, Francesc Albertí.

Les tres persones ingressades a l'UCI són gent gran amb pluripatologia, una de les quals es troba a Menorca –a l'hospital Mateu Orfila– i dues a Mallorca –una a Son Llàtzer i l'altra a Son Espases–. A les Balears, segons Albertí, hi ha hagut dues persones que han estat donades d'alta, un anglès que resideix a Marratxí i que va ser el primer cas i una altra persona de la qual el portaveu no disposava d'informació. D'altra banda, cal recordar que una dona de 59 anys amb una patologia crònica que va donar positiu per SARS-CoV-2  va morir  a l'Hospital Universitari Son Espases la setmana passada. 

Albertí ha assegurat que en aquests moments els serveis d'urgències dels hospitals funcionen amb normalitat i ha informat del nou funcionament dels centres de salut i de Son Espases. "És important no congestionar els hospitals", ha assenyalat. Amb aquest objectiu, a més de prioritzar el triatge telefònic, als hospitals s'han separat les consultes de matí i d'horabaixa. Una altra mesura que es pensa posar en marxa és augmentar les unitats mòbils d'atenció al coronavirus en el decurs d'aquesta setmana perquè n'hi hagi una per a cada centre de salut.

Albertí ha lamentat que hi ha nou membres del personal sanitari en vigilància activa i, tot i que no ha donat la xifra de contractació total, ha remarcat que ja s'han incorporat 60 professionals nous per fer feina al 061 i que hi ha sanitaris jubilats que s'han oferit per tornar a treballar. D'altra banda, ha comentat que s'han començat a coordinar amb el sistema sanitari privat per preparar, si és necessari, la seva implicació en aquesta crisi sanitària.

El portaveu del comitè d'alerta del coronavirus ha destacat que a Balears hi ha un índex de contagi baix, del 6,4% per cada 100.000 habitants, només per darrere de Canàries. També ha assenyalat que hi ha mascaretes i material suficient i ha mostrat satisfacció perquè s'han rebut donacions d'entitats i també a títol personal.

"Prendre mesures intermèdies no ens du enlloc", ha dit Albertí, qui també ha afirmat que "són dies de mantenir el rumb fix". El portaveu de la Conselleria creu que entre set i deu dies, si les mesures són eficients, es veurà una davallada de contagis, en un moment en què "tot i que predomina la transmissió de defora, ja hi ha a les Illes transmissió comunitària". L'objectiu, remarca, "és preservar els hospitals per poder atendre aquest 20% que acabarà anant-hi"

 

Aquest mateix dilluns, el Ministeri de Sanitat ha informat que Espanya té prop de 10.000 infectats per coronavirus. Respecte d'aquest diumenge, es tracta d'un increment de més de 1.000 casos. L'epidèmia ja ha implicat a l'Estat la mort de 309 persones i 530 hi han estat donades d'alta. Segons ha informat e l director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, 3.215 estan hospitalitzades, encara que un 50% dels afectats es troba en atenció domiciliària.

Simón s'ha mostrat conscient del canvi que ha viscut la ciutadania des de l'aplicació de l'estat d'alarma i ha advertit que el període de quarantena "no serà fàcil". "Si no mantenim la tensió, l'esforç dels primers dies no servirà de res. No podem deixar que aquests esforços se'n vagin en orris pel relaxament", ha afirmat. L'epidemiòleg ha subratllat que el que fins fa poc eren recomanacions –mantenir una distància d'un metre i mig entre persones i rentar-se les mans amb freqüència– són ara obligacions, a fi d'aturar el contagi.

Tot i això, ha assenyalat que les mesures que cal prendre són raonables i ha expressat que no és necessari acudir al supermercat, per exemple, amb guants i màscara. Sí que ha reiterat, però, la necessitat de les mesures de restricció de la mobilitat, especialment per protegir els grups de risc.

 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF