Societat 02/05/2021

El 70% dels illencs de més de 60 anys ja s'han vacunat contra el coronavirus

S'espera acabar amb la vacunació dels majors de 70 aquesta setmana

3 min
Moment en què s'administra la vacuna contra el coronavirus

PalmaSet de cada deu residents a les Illes Balears majors de 60 anys han rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. Segons les dades publicades pel Ministeri de Sanitat, un 99% dels illencs majors de 80 anys ja han rebut la primera dosi i un 70% dels residents a l'Arxipèlag d'entre 70 i 79 anys també l'han rebuda, mentre que del grup d'edat d'entre 60 i 69 anys el percentatge d'illencs que han rebut la primera dosi és del 54%.

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha informat a través d'una piulada en el compte de Twitter que en els pròxims dies la vacunació del grup de residents a les Illes d'entre 70 i 79 anys es donarà també per finalitzada i que a final de maig tots els illencs de més de 60 anys ja estaran vacunats contra el coronavirus.

Cal recordar que aquesta setmana la Conselleria de Salut de les Illes Balears informà que, com ha assegurat Armengol,  l'objectiu és tenir tots els illencs de més de 60 anys vacunats, com a mínim, amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus a final de maig. Segons va explicar la consellera Patricia Gómez aquest dimecres, es preveu que a mitjan maig es doni per finalitzada la immunització dels majors de 70 i que una o dues setmanes més tard tots els residents a les Balears d'entre 60 i 69 anys estiguin també immunitzats. Cal recordar que en el cas dels illencs nascuts entre el 1952 i el 1962 la vacunació completa és més lenta, perquè el temps entre les dues dosis de la vacuna d'AstraZeneca és superior al de Pfizer i Moderna.

Inicialment, les previsions de la Conselleria de Salut eren que aquesta setmana es donàs per finalitzada la vacunació dels illencs d'entre 70 i 79 anys, però els problemes de subministrament de la dosi de Janssen (la vacuna que havien de rebre els illencs d'aquest grup d'edat) han provocat que s'ajorni alguns dies més.

Un cop es finalitzi la vaccinació dels majors de 60 anys, Salut té previst continuar amb la vacunació dels docents i professionals essencials i començar a immunitzar els illencs menors de 60 anys per tal d'assolir la immunitat comunitària com més prest millor.

Actualment, les Balears han administrat un total de 327.225 dosis i 238.873 illencs ja han rebut la vacuna. Així doncs, un 24,2% de la població diana de les Illes Balears ja ha rebut, com a mínim, una dosi de la vacuna, mentre que el 9,3% ja té la pauta completa.

Inici de la vacunació massiva

La coordinadora de la campanya de vacunació a les Balears, Maria Eugènia Carandell, va anunciar aquest divendres que les Balears estan entrant en l'esperada "vacunació massiva". Carandell va informar que a partir de dimecres que ve els punts de vacunació passaran de posar 15.000 dosis a posar-ne 47.000 per setmana. D'aquesta manera, i sumant les dosis que es posen als hospitals i centres de salut, s'espera que a l'Arxipèlag s'administrin unes 80.000 dosis a la setmana. En aquest sentit, la Conselleria de Salut va informar que s'espera que durant el mes de maig les Balears rebin setmanalment més de 80.000 vacunes, mentre que al juny s'espera que la xifra superi les 100.000.

Davant aquest augment de dosis, Carandell va destacar que, si es compleix amb els calendaris establerts a les Balears, es podrien administrar durant el mes de maig "quasi el mateix nombre de vacunes que hem tingut de gener a abril".

Una altra de les dades més esperades per accelerar la vacunació massiva i poder reactivar la normalitat a l'Arxipèlag és l'arribada massiva de les vacunes de Janssen –l'única vacuna monodosi aprovada fins ara a Europa. En aquest sentit, la coordinadora de la campanya de vacunació a les Balears va informar que està previst que s'iniciï durant el mes de juliol. Carandell va destacar que fins a l'inici de l'arribada massiva les dosis que rebran les Balears d'aquesta vacuna "seran comptades".

stats