Societat 24/10/2022

El 60% dels alumnes de la UIB diuen que l'ús del mòbil els perjudica el son

Gairebé un 30% usa el dispositiu més de cinc hores diàries, segons un estudi de la Universitat illenca

ARA Balears
2 min
Estudiants al campus de Palma de la UIB.

PalmaL'ús del mòbil afecta la qualitat del son del 60% dels alumnes de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i un 29,5% el va empitjorar durant la pandèmia. A més, un 28,9% usa el mòbil més de cinc hores diàries i un 51,3% n’ha augmentat l’ús d'ençà del 2020. Aquestes són algunes de les conclusions de l’informe Uso del teléfono móvil, estilo de vida y bienestar psicológico en estudiantes universitarios, de la Xarxa Espanyola d’Universitats Promotores de la Salut (REUPS). L’estudi l’ha coordinat el doctor Antoni Aguiló Pons, catedràtic de Fisioteràpia de la Universitat de les Illes i president de la REUPS.

Entre altres dades, la investigació recull que un 3% dels alumnes de la UIB té un risc alt o una possible addicció a l'alcohol. Un 11,5% són fumadors; un 12,5%, exfumadors; un 0,9% en té una dependència alta. Un 8,3% fa un consum ocasional o freqüent de substàncies i un 2,7% consumeix més des de la pandèmia. Pel que fa a l’alimentació, un 38,1% té bona adherència a la dieta mediterrània i un 27,6% té una alimentació més saludable després de la pandèmia.

Quant a l'activitat física, el 54,5% dels estudiants han assegurat que fan activitat física més de tres pics a la setmana durant el confinament i un 25,6% opina que fer esport va influir molt en el seu benestar emocional i físic durant la pandèmia. D'altra banda, el 90,4% considera que té un suport social normal.

El 70% viu amb la família

L’estudi, que ha comptat amb la participació de 2.173 alumnes de la UIB (un 13,3% de la mostra), que ha conclòs que la Universitat illenca és la que registra més alumnes que viuen amb els seus pares (70%) i la Universitat de Granada, la que té un percentatge més gran d'estudiants que comparteix pis (57%).

Els estudiants de la Universitat de Sevilla són els que més por i més conseqüències han experimentat durant la situació de pandèmia (39,2%), envers els alumnes de les Illes Balears (35,7%), que són els que menys por han manifestat per aquesta situació. Així mateix, a totes les universitats estudiades, la pandèmia ha influït negativament en la percepció de la qualitat de vida. A la UIB, el 62,2% considera que té una bona qualitat de vida i el 20,9%, regular.

stats