El 43% dels joves admeten que han plorat per la situació de la pandèmia, segons el CIS

Més de la meitat del total d'enquestats reconeixen que se senten cansats i un 42% que tenen problemes de son

2 min
Una estudiant universitària durant una classe en plena pandèmia per coronavirus.

MadridQuins són els efectes sobre la salut mental de la pandèmia? En plena alerta sobre si la quarta onada del coronavirus serà justament la de la salut mental, com destaquen alguns especialistes, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha dedicat una enquesta específicament a veure els efectes psicològics sobre els ciutadans de l'Estat a través de més de 3.000 entrevistes. I els resultats mostren una clara davallada en la por a morir a causa del virus després de l'arribada de la vacuna.

Si al novembre, d'acord amb un baròmetre sobre coronavirus del CIS, un 58,4% reconeixien haver tingut por a morir, ara aquest percentatge es desploma fins al 23,4%. Actualment se situaria en un 18,5% entre les homes i un 28,3% entre les dones. Per edat, els que més por han tingut han sigut les persones d'entre 55 i 64 anys, amb un 26,2%.

Però l'enquesta mostra altres detalls importants per saber l'afectació per franges de població en un moment en què s'ha obert també el debat del malestar entre els joves per les conseqüències d'aquesta crisi. Un 42,8% dels joves d'entre 18 i 24 anys admeten que han plorat per la situació. Es tracta del percentatge més alt. La mitjana se situa en un 35,1%, un 16,9% entre els homes i un 52,8% entre les dones.

Pel que fa als efectes en el dia a dia: un 41,9% admeten que han tingut problemes de son i un 51,9% que se senten cansats o amb poques energies, mentre que un 38,7% han tingut mals de cap, entre altres problemes com taquicàrdies, marejos o desmais.

Els efectes en els menors

L'enquesta, si bé no pregunta a menors, sí que ho fa als seus pares o bé avis. Un 52,2% dels pares que tenen fills menors d'edat (un total de 843 entrevistes) han notat canvis en la manera de fer dels seus fills. És més, en un 72,7% dels casos, apunten que els fills o nets han patit canvis d'humor, un 30,4% canvis en el son i un 78,6% canvis en els hàbits de vida.

En termes general, la preocupació per la pandèmia és majoritària: només un 20% assenyalen que estan un mica, poc o gens preocupats per la situació. Un 28,7% s'han sentit sovint malament per tenir poc interès o plaer per fer les coses, mentre que un 21,5% s'han sentit deprimits i sense esperança, i gairebé el mateix percentatge, molt nervioso, ansiosos i alterats, i un 14,2% incapaços de parar o controlar les emocions.

Els pensaments sobre el coronavirus han portat en un 26,2% dels casos a alterar la vida social i les relacions familiars i d'amistats, així com un 24,3% han intentat evitar pensaments i records sobre el virus perquè no l'afectessin en el dia a dia.

Un 16% han patit atacs d'ansietat

Tot plegat ha dut a fer que un 61,2% dels enquestats es preocupin més per la seva salut des que va començar la pandèmia i en un 48,6% dels casos hagin tingut més por de patir una malaltia greu. En un 15,8% dels casos han patit atacs d'ansietat des de l'inici de la pandèmia.

D'altra banda, més que la d'un mateix, és més alta la preocupació perquè mori un familiar o ser estima, que arriba al 68,6%, o bé de propagar el coronavirus, en un 75,1% els casos. Pel que fa a les preocupacions col·laterals, hi ha el fet que passi una cosa greu i que s'hagi d'anar a urgències en el context actual, un fet que preocupa molt o bastant el 42,6% dels enquestats.

stats