Construcció
Societat 09/11/2022

El 2022 va camí de polvoritzar el rècord de final d'obra en una dècada

El 'boom' constructiu es reflecteix també en els metres quadrats visats, que el mes de setembre assoleix xifres d’abans de la darrera crisi

2 min
Un edifici en obres al centre de Palma.

PalmaLa maquinària de la construcció immobiliària ha batut els darrers mesos els registres de la darrera dècada, i al mes d'agost ja havia superat els 2.500 certificats de final d'obra, una xifra que si es manté aquesta proporció superarà el 2021, que ja en va registrar 3.100. Segons les dades de final d'obra que recull Ibestat, l'any passat va fulminar tots els rècords de la dècada, perquè precisament va ser el 2011 el darrer any d'activitat frenètica de la construcció tot just abans de la caiguda per la crisi immobiliària.

Des de llavors, les xifres han estat més baixes. Però precisament en plena pandèmia es va consolidar una recuperació del sector que ja s'havia iniciat aproximadament el 2018.

Certificats de finals d'obra a les Balears de 2010 a 2022.

Si s'analitzen els metres quadrats visats en l'àmbit residencial, les dades del mes de setembre assoleixen xifres estrictament de boom immobiliari, amb 191.000 metres quadrats en total. Els experts adverteixen que un mateix projecte es visa més d'una vegada, i que, per tant, cal prendre la xifra com una referència, i no com a sinònim d'edificació nova i reforma. Però en qualsevol cas, la comparació resulta vàlida en el sentit que mes a mes fa servir el mateix criteri de metres quadrats visats, i les dades del 2022 són d'un volum d'activitat que no s'havia vist en més d'una dècada.

Cal remuntar-se a mesos anteriors al 2010 per trobar tant de volum visat, cosa que posa de manifest que el sector de la promoció i la construcció es troben en un moment àlgid d'activitat, impulsats en part per la demanda interior però, sobretot, pel capital estranger que cerca a les Balears una primera o segona residència, i en molts casos una inversió.

stats