Societat 04/07/2021

El 15% dels joves illencs ja s'ha vacunat contra el coronavirus

Salut preveu que prop del 40% ja hagi rebut la primera dosi a final de setmana

3 min
Una jove rebent una dosi d'una vacuna en proves

PalmaLa vacunació dels illencs d'entre 16 i 29 anys agafa ritme de creuer. Quatre dies després que la Conselleria de Salut obrís la vacunació dels residents a les Balears nascuts entre el 1992 i el 2005, més d'un 15% d'aquest grup ja ha rebut la primera dosi i durant aquesta setmana s'espera que prop de 45.000 també la rebin. Segons ha detallat Salut a l'ARA Balears, el ritme de vacunació a l'Arxipèlag d'aquesta franja d'edat es troba, actualment, per sobre de la mitjana espanyola.

D'aquesta manera, la Conselleria de Salut ha administrat ja la primera dosi a un total de 28.529 residents a les Illes Balears en els darrers dies i es preveu que d'aquí a set dies aquesta xifra s'elevi a prop de 75.000. Així, un de cada quatre illencs podria haver rebut ja la primera dosi de la vacuna poc més d'una setmana després que s'obrís la vacunació per a aquesta franja d'edat.

Per illes, a Mallorca s'han vacunat ja 17.324 joves (un 12,16%); a Menorca, 4.371 (un 28,49%); a Eivissa, 6.591 (un 28,49%), mentre que a Formentera ja han rebut com a mínim la primera dosi de la vacuna 325 residents nascuts entre el 1992 i el 2005 (un 18,72% de la població diana de l'illa). La Conselleria de Salut ha detallat que els percentatges de primeres dosis a Menorca, Eivissa i Formentera són superiors als de Mallorca perquè la vacunació d'aquesta franja d'edat es va obrir abans i també perquè la població diana de Mallorca és molt superior a la de la resta d'illes. Tot i això, s'espera que en els pròxims dies aquestes xifres augmentin progressivament i que d'aquí a tres o quatre setmanes (quan rebran la segona dosi) el percentatge d'immunitzats sigui elevat.

Les Illes Balears han estat la primera comunitat autònoma de l'Estat a tenir completament oberta la vacunació (independentment del seu any de naixement) i la resposta dels majors de 16 anys -la darrera franja oberta- ha sorprès la Conselleria de Salut i el Govern autonòmic. En poc més de 24 hores, més de 41.000 joves ja havien reservat cita per vacunar-se i aquesta xifra continua augmentant dia a dia.

Des de la Conselleria de Salut s'han mostrat "molt agraïts pel compromís dels joves" i han qualificat l'allau de reserves per rebre la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus com un exemple d'implicació en la lluita contra aquesta malaltia. La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, també agraí la resposta dels illencs d'entre 16 i 29 anys amb un tuit en què celebrava les 41.000 cites sol·licitades en tan poc temps: "Joves, sou molt grans", va remarcar la presidenta.

Tots els indicadors de la pandèmia a les Balears es disparen

En qüestió d'una setmana, la situació de la pandèmia ha canviat radicalment. Les Balears han passat de ser la comunitat autònoma amb els millors indicadors sanitaris i epidemiològics de tot l'Estat a veure aquests valors disparar-se en pocs dies. Els casos actius s'han triplicat en una setmana i el motiu principal són els brots identificats a Mallorca i Menorca arran de festes entre jovent. Aquest diumenge la Conselleria de Salut ha detectat 303 contagis nous de covid-19, mentre que la taxa de positivitat i la incidència acumulada continuen augmentant.

A més, la situació hospitalària també empitjora lleugerament a l'Arxipèlag. Aquest diumenge s'ha registrat un nou increment del nombre de persones ingressades a planta. Actualment els centres hospitalaris de l'Arxipèlag tenen ingressats 49 pacients a planta: 35 a Mallorca, 8 a Eivissa i 6 a Menorca, mentre que les UCI acullen aquest diumenge 14 dels ingressats: 10 a Mallorca, 3 a Eivissa i 1 a Menorca.

stats