Un 12% de les treballadores de geriàtrics consumeix psicofàrmacs

El sector que més en pren és el de les dones d'entre 55 i 65 anys

Un 12% de les treballadores de geriàtrics –entre infermeres, gericultores i netejadores– consumeix psicofàrmacs o hipnosedants. Aquest percentatge davalla fins al 4,9% en el cas dels homes que treballen en el sector, mentre que la mitjana de la població general és d'un 7,3%, segons dades del 2014, les darreres disponibles. Així ho ha dit el secretari confederal de Salut Laboral de Comissions Obreres (CCOO), José Rodríguez, aquest dijous amb motiu de la presentació de la campanya 'Els teus drets, la millor medicina', dirigida al personal de les residències per a gent gran.

El cas més greu és el de les dones que treballen en aquest sector amb edats compreses entre els 55 i els 65 anys, les quals consumeixen aquesta mena de medicaments en un 22% dels casos. "Es comença per un analgèsic i s'acaba amb un pegat de morfina", ha alertat Rodríguez. Per tal de posar en marxà la campanya, CCOO ha treballat amb grups de discussió a quasi una desena de comunitats autònomes. D'aquests debats, destaca que un 80% d'aquestes treballadores manifestava dolors a tres o quatre parts del cos.

Segons el sindicat, les "enormes càrregues de treball que hi ha a totes les residències" fan que el personal senti una "pressió insofrible". Així, el consum d'analgèsics i antiinflamatoris esdevé quelcom habitual, els quals se solen acompanyar d'un complex vitamínic o de begudes energètiques. Com a conseqüència, assenyala el secretari de CCOO, es produeix una "alteració del son i de l'humor i el dolor pot esdevenir crònic".

Aquest sector –a les Balears en formen part unes 2.000 persones i al conjunt de l'Estat, 290.000–, es caracteritza per estar feminitzat i per la seva precarietat. Segons la secretària d'Acció Sindical, Eva Cerdeiriña, les tasques de cura, com les que fan aquestes treballadores, "estan poc valorades socialment". José Rodríguez, per la seva banda, reconeix que en el cas de les dones "hi ha una doble funció: a la feina i a casa" pel que fa a aquesta mena de tasques.

Malalties professionals no reconegudes

Per la seva banda, la responsable de Salut Laboral i Ocupació de CCOO, Irene Álvarez, afirma que han detectat falta de prevenció de riscos laborals a les residències i que les avaluacions d'aquests no tenen en compte totes les funcions que fan les treballadores. "Està absent la vigilància de la salut i la formació a les treballadores no és l'adequada, no evita el risc ni el minimitza", ha afegit.

Segons Álvarez, les residències estan dissenyades pels usuaris i no pels treballadors, la qual cosa genera "cada vegada un major deteriorament psicofísic i mobilitzacions que fan impossible el treball per a la gericultora". També critica les "escassíssimes ajudes tècniques", com ara grues i altres elements per evitar lesions de múscul o al ossos i la manca d'equips de protecció individual. A més, assenyala que pateixen exposició a tòxics i risc biològic per a les infeccions dels pacients.

Per aquest motiu, la campanya de CCOO cerca informar les treballadores i el delegats del risc del consum de fàrmacs i dels seus efectes. El sindicat aclareix que "el problema són les condicions de feina", amb danys que són accidents i malalties professionals de les quals "el sistema públic sanitari s'està fent càrrec, tot i tenir un clar caràcter laboral".

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF