Societat 06/04/2018

Un total d’11.746 persones en situació irregular han recuperat la seva targeta sanitària a les Balears

L’any 2012 el Govern de Bauzá va excloure de l'atenció sanitària tota aquestes ciutadans

Ara Balears
2 min
Un total d’11.746 persones en situació irregular han recuperat la seva targeta sanitària a les Balears

PalmaEl Govern de les Illes Balears va recuperar el dret a la salut universal en aquesta Comunitat Autònoma el juliol de 2015, després que l’any 2012, el Reial decret llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut, exclogués totes les persones en situació irregular del país de l’atenció sanitària. Des d’aleshores, 11.746 persones en situació irregular han recuperat la seva targeta sanitària a les Illes Balears i accedeixen, sense discriminació, a tots els serveis sanitaris públics en les mateixes condicions que la resta de ciutadans d’aquesta comunitat.

L’evidència científica demostra que l’accés de tots els ciutadans a cures essencials i de qualitat no només millora la seva salut i esperança de vida, sinó que també protegeix tota la població, redueix la pobresa i promou la igualtat entre persones.

Així mateix, demostra que és molt més costós per al nostre sistema públic de salut excloure determinats col·lectius, privar-los d’una continuïtat assistencial i d’accions de promoció de la salut, per atendre’ls només en situacions d’urgència.

D’altra banda, entre les mesures que s’han duit a terme per recuperar drets perduts i garantir l’accés a la salut de tots els ciutadans, cal recordar l’eliminació del copagament en l’emissió o la renovació de la targeta sanitària que també es va instaurar la passada legislatura i que obligava els ciutadans a pagar prop de 10 euros per targeta.

Des que es va retirar aquesta taxa, a començament de 2016, s’han beneficiat d’aquesta mesura 470.000 ciutadans de les Illes Balears, que han deixat de pagar gairebé 4 milions d’euros per emetre o renovar la seva targeta sanitària.

Així mateix, al final de 2016 es va eliminar en aquesta Comunitat el límit d’aportació farmacèutica que havien d’assumir els més de 200.000 jubilats i pensionistes a l’hora d’accedir als tractaments farmacològics. Actualment, el Govern central manté el copagament farmacèutic estipulat pel Reial decret llei 16/2012 i impedeix, doncs, que moltes d’aquestes persones amb rendes baixes puguin seguir els seus tractaments de manera adequada, la qual cosa implica que estiguin posant en risc la seva salut.

Finalment, cal destacar que la Conselleria de Salut està dotant tots els hospitals i centres de salut de les Illes Balears de recursos més nombrosos i millors, i continua apropant els serveis sanitaris als ciutadans per evitar que les condicions geogràfiques els suposin obstacles o desigualtats.

stats