Salut i nutrició 17/02/2018

La teràpia amb cèl·lules CART obre un horitzó esperançador contra la malaltia

Álvaro Urbano, director de l’Institut d’Hematologia i Oncologia del Clínic de Barcelona, es mostra molt optimista pels bons resultats que dona

A. Solano
2 min
“El camí per obtenir millors resultats contra la leucèmia LLA són els CART”.

PalmaCada any es diagnostiquen uns 5.000 nous casos de leucèmia a l’Estat espanyol. És el càncer infantil més freqüent. El 30% dels càncers en infants són leucèmies, de les quals la més habitual és la limfoblàstica aguda (LLA). Cada any es registren uns 400 nous diagnòstics de nins a tot l’Estat. En adults és menys freqüent. El projecte ARI (Assistència i Investigació Intensiva) fa possible atreure fons per poder desenvolupar el CART (Chimeric Antigen Receptor-Modified T-Cells) a través de l’Hospital Clínic de Barcelona. Álvaro Urbano, director de l’Institut d’Hematogia i Oncologia del centre, es mostra molt optimista davant els bons resultats de la teràpia amb cèl·lules CART, originària als EUA i en què el Clínic ha estat pioner a Europa: “Hem tractat 10 pacients i l’èxit ha estat notable”, assegura.

Per desenvolupar-lo s’han d’obtenir els limfòcits T del pacient a partir d’una recol·lecció per afèresi (del grec, extreure). Aquestes cèl·lules són introduïdes en un aparell en què “s’afegeixen tres gens que fan que els limfòcits es transformin en una màquina destructora de cèl·lules leucèmiques en el pacient”. “En un 90 per cent dels casos, s’aconsegueix destruir la malaltia”, afirma el doctor Urbano.

L’esperança dels CART

Enguany “acabarem d’aplicar aquesta tècnica en els pacients que ens manquen per completar la fase 1 de l’assaig clínic. Després començarem la fase 2, en què prendran part 10 hospitals més de l’Estat”.

En el cas dels infants, segons Urbano, “més d’un 90% de la leucèmia limfoblàstica es cura”. En adults, de moment, l’estadística és inferior, tot i que Urbano es mostra molt esperançat i assegura que el camí per obtenir millors resultats “són els CART”. Com que és una cèl·lula, “és un medicament viu i la seva activitat dura mesos, no com en el cas d’una molècula, l’activitat de la qual dura dies”. Així, s’elimina una proporció més gran de la malaltia”.

La previsió de l’equip del Clínic és poder administrar els CART “no només en situacions límit de resistència als tractaments, sinó abans del trasplantament, perquè l’eficàcia és similar ”.

Els CART provats en leucèmies limfoides agudes també donen bons resultats en pacients amb limfoma i leucemia limfàtica crònica, i “mostren eficàcia fins i tot en pacients que duien 5 o 6 línies de tractament”. Aquests resultats, segons Urbano, “obren una bretxa d’esperança impressionant”.

De moment, el tractament funciona per a la leucèmia limfoide i els linfomes. “Per als mielomes múltiples hem acabat la fase preclínica experimentada en ratolins amb bons resultats”. D’aquí a tres setmanes “enviarem a l’Agència Espanyola del Medicament la sol·licitud perquè permeti el seu ús per primera vegada en un esser humà i esperam que aviat, en els propers mesos de setembre i octubre poguem administrar un CART en un cas d’aquests”.

El 33% dels fons recollits a la gala de diumenge a Es Gremi aniran destinats al Projecte ARI, que fa feina per desenvolupar al Clínic aquestes teràpies per poder tractar altres tipus de càncer com el mieloma múltiple o la leucèmia mieloide aguda.

stats