Salut i nutrició 31/05/2018

Front per combatre el tabaquisme

L'AECC i la Direcció General de Salut Pública han mostrat aquest dijous als ciutadans els perills de fumar i han intercanviat cigarretes per fruites en el Dia mundial sense tabac

Aina Solano
3 min
Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac s'han dut a terme proves per mesurar el monòxid de carbó dels pulmons dels fumadors.

PalmaInformar i sensibilitzar la població dels beneficis de deixar de fumar i advertir dels perills del tabac per a la salut ha estat el principal objectiu de les paradetes que la Direcció General de Salut Pública i l'AECC han instal·lat a Palma aquest dijous amb motiu del Dia mundial sense tabac. A La Rambla i a la plaça del Tub s'han duit a terme diverses proves per conèixer la capacitat pulmonar dels ciutadans (espirometries) i per saber el nivell de monòxid de carboni de l'aire que expulsen els fumadors (cooximetries). A més, els voluntaris han intercanviat les cigarretes dels fumadors que hi passaven per davant per fruites i sucs naturals.

A la paradeta de la Rambla s'han reunit representants de diverses entitats per fer front comú contra el tabac.

“A més d'informar i sensibilitzar la població, també hem derivat persones fumadores que volen intentar deixar l'hàbit als centres de salut perquè el seu metge o infermera els ajudi amb la deshabituació tabàquica”. Així ho ha assegurat María José Sastre, infermera representant del Col·legi d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) a la paradeta informativa instal·lada a la Rambla de Palma. Allà s'han fet al llarg d'aquest dijous dematí una cinquantena d'espirometries (proves no invasives per conèixer la funció pulmonar d'una persona) i més de 60 cooximetries (per conèixer la quantitat de monòxid de carboni de l'aire que expira un fumador).

A la Rambla, la infermera Elena García, representant de la Gerència d'Atenció Primària i membre de la Comissió Tècnica de Tabaquisme, ha destacat que aquesta comissió, creada el 2016, es va fixar com a objectiu “reprendre la formació en tabac que s'havia deixat de fer anys enrere” i ha apuntat que a hores d'ara la integram, a més dels quatre membres que eren al principi, "una comare, la secretària de la comissió, que forma part del gabinet tècnic de Gerència, i la presidenta, Consuelo Méndez, que és subdirectora d'Infermeria del sector Migjorn de Mallorca i també representant de la Gerència d'Atenció Primària”.

La comissió “ha fet formació mínima de dues hores a tots els professionals d'Atenció Primària de Mallorca” i “tres formacions amb intervenció avançada perquè siguin capaços d'aplicar un tractament multicomponent, que consisteix en una part conductual i una de motivacional, i de tractament farmacològic”. García assegura que ha augmentat la xifra dels grups atesos. Dels 10 de l'any 2014 “hem passat a tenir-ne 28 el 2017”.

Llucia Borreto, coordinadora del grup de tabaquisme de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (IBAMFIC), ha destacat que aquest dijous tots els centres de salut “han muntat paradetes informatives per donar informació per ajudar els fumadors que vulguin deixar el tabac”. Ha afegit que durant tota la setmana “s'han fet diverses activitats, des de xerrades a escoles i als centres de salut fins a activitats formatives i proves de funció pulmonar”.

Informació i prevenció a Inca

A Inca, coincidint amb el dia de mercat, s'ha instal·lat una paradeta tot el dematí en la qual han informat els ciutadans dels perjudicis del tabac les infermeres Maria Corró i Rosa Llabrés, del Centre de Salut del Blanquer, a més de l'educadora social d'Inca Marta Guix i una alumna d'Infermeria en pràctiques. Per la paradeta han passat el batle, Virgili Moreno, i la regidora d'Afers Socials, Mari Carmen Oses.

Segons Rosa Llabrés, a banda de fer cooximetries, “hem informat sobre el Pla d'addiccions i drogodependència de les Illes Balears i recomanat als fumadors que s'hi han acostat què han de fer per deixar aquest hàbit”. També han mostrat als ciutadans un pot amb la quantitat de quitrà que tindrien els pulmons d'una persona que fuma un paquet de tabac diari, una iniciativa “molt visual” que “impacta” i “sorprèn bastant” la gent.

stats