Salut i nutrició 09/05/2018

Aleix Prat: "La genòmica permet personalitzar millor el tractament en els casos de càncer de mama"

El cap del Servei d'Oncologia del Clínic de Barcelona va parlar ahir a Palma dels avenços que permeten decidir en quins pacients no cal aplicar la quimiotèrapia

Aina Solano
3 min
Els estudis en genòmica permeten poder elegir en quins pacients no és necessari aplicar la quimioteràpia, segons Aleix Prat.

PalmaGràcies als recents avenços en genòmica "hem pogut passar de tractar el càncer de mama com una sola malaltia a subdividir-la en tres grans grups", cosa que posa de manifest que "subdividir ens permet personalitzar millor el tractament". Ho va manifestar aquest dimarts el Dr. Aleix Prat, cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic de Barcelona a la sessió científica 'Tractament específic en el càncer de mama' que va impartir a la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.

Prat va donar una visió global del que ha passat en aquest àmbit i va avançar cap a on va la investigació sobre aquest tipus de càncer, el qual afecta una de cada vuit dones a Espanya i continua sent la principal causa de mort entre la població femenina. L'oncòleg va explicar que la caracterització molecular o estudi dels gens del tumor "és el que ens permet subdividir la malaltia", així com "els avenços que ha experimentat la genòmica en els darrers anys, que ens han permès avançar en la investigació del càncer de mama".

La genòmica, ja a la clínica

Segons que va confirmar el també director de l'equip Genòmica Traslacional i Teràpies dirigides a Tumors Sòlids de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer de Barcelona (IDIBAPS), tot i que la genòmica fins ara "havia estat un camp exclusiu la investigació", ara "ja és a la clínica" i "l'estam aplicant en subgrups de pacients que tenen tumors molts sensibles a les hormones". Aquest estudi d'un conjunt complet d'ADN "ens permet decidir si hem de fer quimioteràpia o no, una pregunta que tenim cada dia a la consulta i que fins ara no teníem eines per respondre". Mentre fa deu anys "la decisió d'aplicar la quimioteràpia es basava en si el tumor tenia més d'un centímetre", a hores d'ara, gràcies a l'estudi genòmic, "podem definir el grup de pacients en els quals una quimioteràpia no té sentit, la qual cosa suposa una molt bona notícia, perquè és un procés que ja està implementat en el dia a dia". Tot i això, el cap de Servei d'Oncologia del Clínic, va matisar que "aquesta és una primera passa" i que ara "vindran les següents", que són "acabar de veure com, per exemple, podem evitar la quimioteràpia a un pacient que la necessita amb l'ajuda d'altres teràpies dirigides a gens determinats, amb fàrmacs més específics".

Pel que fa als tractaments per combatre el càncer de mama, "ja en tenim la segona onada, els que van dirigits a alteracions concretes". Uns dels que ja s'estan utilitzant al Clínic des del novembre passat "són els inhibidors de ciclines", uns fàrmacs que actuen sobre tumors amb una proliferació del cicle cel·lular una mica alterada". Prat va assenyalar que es tracta de fàrmacs "molt dirigits", que "inhibeixen una proteïna molt concreta, alterada en un subgrup de tumors sensibles a les hormones", i va dir que "és una pastilla que no té res a veure amb la quimioteràpia".

Aquest tractament es dona, de moment, "al grup de pacients que tenen aquest tumor determinat" i tot i que "no curam el càncer, allargam la vida, perquè la malaltia esdevé crònica". Aquests inhibidors de ciclines s'estan testant en pacients amb tumors aparentment localitzats amb l'objectiu de "veure si els podem curar millor" i "fins i tot, evitar-los la quimioteràpia" i "allargar-los la vida".

Prat va detallar que "en un 15% dels pacients amb tumors localitzats, tard o d'hora el càncer torna" i l'objectiu d'aquests nous fàrmacs "és reduir aquest percentatge". De moment, aquests tractaments "estan aprovats en el context avançat de la pràctica clínica assistencial i es troben en estudis de fase 3". Si els resultats "són positius seran aprovats definitivament".

stats