Salut i nutrició 12/02/2021

Salut permetrà que la gent gran surti de les residències

Francina Armengol ha assegurat que els ingressos a l'UCI "són el que marca més les decisions"

i
Ara Balears
3 min
Una usuària d'una residència de gent gran.

La Conselleria de Salut ha decidit permetre les sortides de la gent gran interna a les residències, segons ha informat la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern extraordinari d'aquest divendres. Ahir, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ja va avançar que s'aplicaria aquesta mesura als centres de persones discapacitades i que s'estava acabant de decidir si convenia aplicar-la en els centres per a ancians. Armengol ha remarcat que aquests col·lectius ja estan vacunats contra el coronavirus, que mantenen un tancament "molt dur" i que deixar sortir els usuaris dels centres "era una demanda de moltes famílies".

La presidenta ha explicat que, com el Govern va anunciar aquest dijous horabaixa en la roda de premsa posterior a la Mesa de Diàleg Social, la desescalada a les Illes serà "prudent". La cap del Govern ha explicat que la situació sanitària ha mostrat els darrers dies una relació favorable en gairebé tots els indicadors, "un fet que demostra que hi ha una important davallada de la incidència acumulada", però ha assegurat que "estam en situació complexa i, per tant, no hauríem de córrer el risc de fer una obertura massa ràpida que pogués empitjorar la situació".

L'illa d'Eivissa és ara mateix la que té una situació "més complicada". Concretament, s'ha parlat de "risc extrem", amb una incidència de 814 casos per cada 100.000 habitants. Pel que fa a Formentera, l'illa ha registrat una "baixada enorme", i les darreres dades registrades són de 214 casos per cada 100.000 habitants.

Menorca té una incidència de 145 casos per cada 100.000 habitants, segons ha explicat la presidenta i, pel que fa a Mallorca, la incidència se situa en 141 casos. Armengol ha celebrat que "el darrer mes l'illa ha experimentat una davallada d'un 75% dels casos". En el cas d'aquestes dues illes, el decreixement de casos "demostra que les mesures de restricció preses funcionen", ha explicat.

Així i tot, Armengol ha recordat que la incidència acumulada no és l'únic paràmetre que es té en compte. De fet, ha remarcat que l'ocupació als hospitals –i sobretot a les UCI–  "són el que marca més les decisions". En aquest sentit, ha explicat que les Illes encara presenten un 34% d'ocupació a les UCI, molt per sobre del 15% que es recomana per a un sistema sanitari sense tensió.

I el darrer factor que s'ha de tenir present és la presència de la soca britànica del virus, que "és molt més contagiosa que la que teníem fins ara a les Illes", segons ha exposat Armengol. La presidenta ha recordat que les Balears són la segona comunitat autònoma de l'Estat amb més presència d'aquesta soca, un 33% dels casos. Eivissa és l'illa on s'ha detectat més presència d'aquesta variant del virus.

Les restriccions de la restauració s'allarguen quinze dies més

"Les accions que produeixen més risc de contagi són les que resten tancades", ha explicat Armengol, referint-se a les activitats relacionades amb la restauració i els gimnasos. El tancament d'aquests locals s'estendrà fins dia 1 de març a les 00 h. La presidenta ha recordat que la gent només es podrà continuar veient amb el seu nucli de convivència per evitar contagis.

Pel que fa a les Pitiüses, continuaran amb un confinament perimetral, a causa de la situació sanitària en què es troben. "Ara mateix no podem pensar en la reobertura de la restauració i els centres comercials en aquestes illes, ens hem de centrar en la situació sanitària", ha explicat. També ha destacat la necessitat de centrar tots els esforços en la reactivació de l'economia.

stats