Salut i nutrició 25/03/2018

L'Associació Espanyola de Pediatria recomana vacunar els infants contra el virus del papil·loma

La vacuna nonavalent, disponible ja a Catalunya, disminuirà la incidència del càncer de cèrvix fins a un 73%

3 min
El virus del papil·loma humà causa el 99% dels càncers de cérvix en dones i d'altres que afecten als homes.

L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) argumenta cinc raons per vacunar les nines, però també els nins, contra el virus del papil·loma humà (VPH), causant del 99% dels càncers de cèrvix en dones i d'alguns que afecten els homes, com el de penis i orofaringi.

El càncer de cèrvix o coll d'úter, que celebra aquest dilluns el seu dia mundial, registra uns 2.500 casos a l'any a Espanya i, en el cas dels provocats pel VPH, la gran majoria, es podrien prevenir amb controls mèdics i hàbits de vida saludables que potenciïn el sistema immunològic, com evitar fumar i el sobrepès.

El doctor Francisco Álvarez, secretari del Comitè de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), assegura que es tracta de la vacuna "que més preguntes provoca en les consultes de pediatria dels centres de salut".

Per a aquells pares que encara tinguin dubtes sobre si vacunar o no les seves filles i fills, aquestes són les raons que esgrimeix el doctor:

1) El VPH no solament causa càncer de coll d'úter, també de vagina, vulva i anus en les dones. Apareix en l'edat adulta, a partir dels 35 anys.

2) Tant dones com homes són transmissors del virus. Als homes els pot causar càncer orofaringi, anal i de penis.

3) Seguretat: "És una de les vacunes més segures. Ja l'Organització Mundial de la Salut en un informe recent va descartar que tingués relació amb algunes de les malalties o efectes secundaris amb les quals s'ha relacionat".

4) Efectivitat una dècada després de la implantació: "Diversos estudis científics llancen dades d'efectivitat tant en berrugues, com en lesions premalignes, i un estudi realitzat a Finlàndia amb un petit grup de dones reflecteix que prevé al cent per cent el càncer de cèrvix", assenyala el pediatre.

5) Prevé les berrugues genitals en tots dos sexes.

La vacunació forma part de la prevenció primària, seguida per la citologia cervical i el test de VPH, una prova específica per valorar la presència d'aquest virus en les cèl·lules del coll de l'úter en la dona, mentre que en l'home no existeix cap mètode de filtratge per prevenir el càncer.

La vacuna per a nines (els nins no hi estan inclosos) està finançada pel Sistema Nacional de Salut des de fa una dècada i el grau mitjà de cobertura és d'un 77,8% en tot el territori estatal, segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat, del 2016.

L'Associació Espanyola de Pediatria recomana aquesta vacuna per als homes, encara que no la inclogui el calendari vacunal, i anima els pediatres d'Atenció Primària a facilitar per escrit als pares una informació sobre els avantatges de vacunar-ne els nins (comprant la vacuna) abans d'abandonar l'adolescència.

Tant en nins com en nines s'aconsella vacunar abans d'haver tingut la primera experiència sexual i, per tant, un possible contacte amb el virus.

Existeixen tres vacunes disponibles per a tots dos sexes indicades a partir dels 9 anys. Es tracta de la bivalent, que protegeix contra dos dels més de cent genotips del VPH; la tetravalent (que amplia a dos genotips més ) i la nonavalent (que incrementa fins a nou els genotips).

La vacuna nonavalent disminuirà la incidència del càncer de cèrvix fins a un 73% enfront del 63% de les vacunes bivalent i tetravalent, segons assenyala la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) en un comunicat.

Els diferents sistemes sanitaris de les comunitats autònomes utilitzen la bivalent o la tetravalent i, des de l'any passat, està disponible la nonavalent, tot i que només Catalunya l'ha incorporada.

stats