Salut i nutrició 09/05/2018

Arriba a Palma el programa educatiu 'Conviu amb el sol' per protegir la pell des de la infància

El col·legi Mare Alberta de Palma guanya el concurs 'Un minut amb el sol' emmarcat dins el projecte que ha presentat la Fundación Piel Sana de l'AEDV al Palau de Congressos

Aina Solano
3 min
El conseller d'Educació, Martí March, ha lliurat el premi premi del concurs 'Un minut amb el sol' al Col·legi Mare Al berta de Palma.

PPalma ha estat la seu elegida per la Fundación Piel Sana de l'Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) per presentar a tot l'estat espanyol el programa 'Conviu amb el sol', que ja ha arribat a diferents punts d'Espanya. Es tracta d'un programa educatiu dirigit al professorat que s'ha presentat aquest dimecres al Palau de Congressos de Palma davant més de 200 infants i els pallassos de Sonrisa Médica i en què han participat diversos centres escolars, entre els quals hi havia el col·legi Santa Magdalena Sofia i el col·legi Mare Alberta de les Balears.

A la presentació del programa al Palau de Congressos de Palma, just abans d'arrancar el 46è Congrés de dermatologia i venereologia de l'AEDV, hi ha assistit el conseller d'Educació, Martí March, qui ha valorat "molt positivament" el fet que "des de dins les escoles es treballi la salut, la cultura de la protecció i que es fomentin estils de vida saludables".

Millorar els hàbits i fomentar la fotoeducació

Entre els objectius del programa 'Conviu amb el sol', s'hi troba la millora dels hàbits i cures de fotoprotecció des de la infància i la reducció dels casos de càncer de pell. Així, la iniciativa pretén impulsar la fotoeducació a les aules mitjançant una guia didàctica elaborada per un equip multidisciplinari de professionals, un curs online al qual s'accedeix a través de www.conviveconelsol.es i el suport de dermatòlegs ambaixadors.

Al programa prenen part 100 dermatòlegs de la Fundación Piel Sana de l'AEDV, que formen part dels anomenats 'ambaixadors conviu' i que són essencials per donar a conèixer el programa, donar suport als professors que el sol·licitin i fomentar el desenvolupament de noves idees que es puguin incorporar en el programa per tal que continuï creixent.

A tot l'estat espanyol es diagnostiquen cada any 4.000 nous casos de melanoma. Es preveu que la taxa d'alguns tipus de càncer de pell s'hagi duplicat o triplicat a Espanya. Tot i que, segons l'OMS, el de pell és el càncer més freqüent al món, es considera que un 80% d'aquest tipus de càncer es podria reduir amb hàbits saludables de fotoprotecció des de la infantesa.

Els infants reben tres vegades més radiació ultravioleta que els adults i el 80% de la radiació solar que arriba a la nostra pell ho fa abans dels 18 anys. Els experts recorden que la pell "té memòria" i que el dany causat per l'exposició als rajos UV s'acumula al llarg del temps. L'ús de capells i gorres s'hauria d'implantar a tots els àmbits: laboral, recreatiu i escolar.

El col·legi Mare Alberta guanya el concurs 'Un minut amb el sol'

Durant la presentació del programa, que ha estat ambientada pels pallassos de Sonrisa Mèdica, la Dra. Ana Martín-Santiago, presidenta executiva del Congrés nacional de dermatologia i venereologia, ha lliurat, amb el conseller d'Educació, Martí March, els premis del concurs 'Un minut amb el sol', que té com a objectius promoure la participació de les escoles i professors en aquesta iniciativa educativa. Martín-Santiago ha valorat la "il·lusió" i "creativitat" dels participants. Els tres finalistes "han fet un gran esforç" i "han incorporat a la perfecció les nocions sobre fotoprotecció i cures de la pell per mantenir la salut dermatològica durant tota la vida, començant des de la infància", ha assenyalat.

Imatge de l'aula de Mare Alberta que ha guanyat el concurs enmarcat dins el programa 'Conviu amb el sol'.

El jurat ha distingit el col·legi Mare Alberta amb el primer premi del concurs, dotat amb 2.000 euros, i un kit de fotoprotecció per als infants integrants de la classe guanyadora. Els dos accèssits de 1.000 euros cada un han estat per al col·legi Santa Magdalena Sofia de Palma i el col·legi EEI Monte da Guía de Vigo.

stats