Salut i nutrició 11/11/2019

El Mateu Orfila trasplanta per primera vegada a Balears un tendó de pares a fills

El pacient té 13 anys i actualment es recupera amb èxit

Iván Martín
1 min
El centre hospitalari ha acollit una operació pionera a Balears i una de les poques practicades a l'Estat espanyol i Europa.

MaóEl servei de Traumatologia de l’hospital Mateu Orfila de Maó ha duit a terme amb èxit una intervenció quirúrgica basada en el trasplantament d’un tendó d’un pare al seu fill de 13 anys, amb l’objectiu de refer un trencament del lligament encreuat anterior del genoll. El doctor Luis Prieto ha dirigit la cirurgia, en la qual han participat una dotzena de professionals dels diferents àmbits hospitalaris. A més, el doctor Joan Carles Monllau, de l’Hospital del Mar de Barcelona, pioner que va aplicar aquesta tècnica a Europa l’any 2015, formà part del grup de facultatius en l’operació, practicada el mes d’agost.

La tècnica consisteix a fer servir un tendó isquiotibial d’un dels progenitors per poder reparar el genoll lesionat del fill. D’aquesta manera s’aconsegueix un empelt de la mida més adequada, fet que garanteix la compatibilitat del teixit i millora la taxa d’èxit de la reconstrucció del lligament encreuat anterior. La intervenció permet evitar l’agressivitat que genera treure un tendó d’una persona que es troba en procés de creixement.

El pacient continua rehabilitant-se actualment, amb un resultat molt positiu, segons ha confirmat el doctor Prieto. El director de la intervenció destaca que “la reconstrucció del lligament encreuat amb un donant parental suposa un gran avantatge per al pacient, tant en el moment de la intervenció com en la recuperació posterior”.

stats