Salut i nutrició 26/11/2020

El Mateu Orfila posa en marxa un pla de millora en l'atenció al part i puerperi

S'analitzarà com millorar la comunicació amb les dones que han de donar a llum en temps de pandèmia

Ivan Martin
2 min
El doctor Manuel Olives és el nou coordinador encarregat d'assistir les dones que donen a llum.

MaóL’hospital Mateu Orfila ha posat en marxa un projecte de millora de l’atenció que reben les dones durant el part i en el puerperi. En paral·lel s’ha creat la figura del coordinador mèdic de la sala de parts, un càrrec que ocupa el doctor Manuel Oliver. Nascut a Palma, Manuel Oliver es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Barcelona i s’especialitzà en obstetrícia i ginecologia a l’hospital Virgen de las Nieves, a Granada. Des del mes de desembre de 2018 forma part de l’equip del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’hospital menorquí.

El nou coordinador mèdic assegura que l’equip de professionals que s’encarrega d’assistir les dones que donen a llum al Mateu Orfila està fent una molt bona feina i que en els darrers anys s’ha avançat molt en aconseguir un part més humanitzat i respectant les decisions de la mare sempre que és possible. Un dels darrers canvis que s’han introduït en aquest sentit és fer la tècnica del pell a pell també en els casos de cesàries perquè es pugui establir el primer i tan desitjat contacte de la mare amb el seu nadó durant els primers minuts de vida.

No obstant això, el context actual de pandèmia ha posat de manifest diverses necessitats que ara es volen abordar. Això es farà amb aquest projecte de millora que s’està programant conjuntament amb la supervisora de la sala de parts, Isabel Aragón, i la resta de facultatius i personal del servei. Una primera acció, de caràcter intern, consisteix a revisar aspectes més tècnics i redactar i actualitzar protocols assistencials. A la vegada, s’ha posat en marxa una enquesta per conèixer i mesurar el grau de satisfacció de les mares durant el part i el període d’hospitalització postpart. Així, es podrà tenir una fotografia de la situació actual i s’identificaran aquells punts que necessiten ser millorats.

Un segon aspecte que s’està analitzant és com millorar la comunicació amb les dones que han de donar a llum, en un marc en què les circumstàncies han obligat a suspendre les xerrades i presentacions que s’organitzaven a la sala d’actes de l’hospital perquè les mares poguessin conèixer l’equip de comares i les instal·lacions mèdiques. El tercer i darrer punt del projecte té a veure amb el fet de reforçar la cohesió de tot l’equip que intervé a la sala de parts i a la planta d’hospitalització i mantenir un contacte més estret amb les comares d’atenció primària que fan el seguiment de les dones durant l’embaràs des de les consultes dels centres de salut.

Al Mateu Orfila hi treballa un equip format per 9 metges, 13 comares, 17 infermeres i 21 auxiliars que atén uns 520 parts cada any.

stats