Salut i nutrició 01/05/2018

Igualtat de gènere, conciliació i una nova seu a Eivissa, prioritats de la futura junta del COMIB

La candidata única a presidir el Col·legi de Metges, Manuela García, es manté al marge de la polèmica de procés electoral i anuncia els principals punts del seu programa

Aina Solano
3 min
Manuela García confia en la Junta Electoral i insisteix en matenir-se al marge de la polèmica que ha envoltant les eleccions del COMIB.

PalmaEn espera que després de l'anunci de la retirada en bloc de la candidatura liderada per Pedro Riutort del procés electoral la junta electoral es reuneixi aquest dimecres, l'única candidata a presidir el Col·legi Oficial de Metges de Balears (COMIB), Manuela García Romero, ha assegurat que no té encara decidida la configuració del nou equip que dirigirà l'organització col·legial, una vegada la seva candidatura sigui proclamada guanyadora de les eleccions i anomenada presidenta. Amb tot, avança que serà una junta que tindrà “una àmplia representació de professionals que fan feina tant a hospitals públics com a clíniques privades, a les administracions públiques o a l'Atenció Primària”.

L'anestesiòloga no ha volgut entrar a valorar els darrers esdeveniments que han tornat a tenyir de polèmica el procés electoral de la institució, i sobre la retirada en bloc de la candidatura encapçalada per Pedro Riutort ha assegurat que s'ha mantingut “al marge de tot el conflicte que s'ha generat” i “sincerament, em vull continuar mantenint al marge”. En aquest sentit, la doctora destaca la seva confiança en la junta electoral, ja que “és l'encarregada de dirimir aquests assumptes”, per la qual cosa li atorga “credibilitat absoluta”.

Conciliació i inici del procés de normalització lingüística

Mentre és proclamada oficialment presidenta del Col·legi de Metges de Balears, Manuela García avança que la igualtat de gènere, la conciliació de la vida familiar i laboral i el fet de trobar una nova seu col·legial per a l'illa d'Eivissa són alguns dels reptes immediats que recull el seu programa electoral. Pel que fa al primer punt, parla de la feminització progressiva de la professió mèdica i considera que “el nombre de dones ha de continuar augmentant als òrgans de govern”, i detalla que “en aquesta junta hi haurà un 50% d'homes i un 50% de dones. Quant a l'impuls de la conciliació familiar i laboral, Manuela García assenyala que “s'ha de fer des de la mateixa estructura del COMIB”, potenciant “les videoconferències” i el seguiment d'esdeveniments “per streaming” i, a més, que “ens plantejam modificar els horaris del Col·legi per mantenir-lo obert al migdia”.

García Romero també es marca com a objectiu dur a terme la normalització lingüística de la pàgina web de la institució col·legial, que fins ara “només era en castellà”, una passa que considera “un compromís del Col·legi” i “un dret del col·legiat que la pàgina estigui en les dues llengües cooficials”.

Observatori de la demografia mèdica

El programa de la candidatura continuista a la presidència del COMIB inclou la realització d'un estudi exhaustiu de la demografia mèdica: “Farem un observatori de la professió mèdica, per tal de saber quants metges tenim, com es reparteixen al llarg del territori, quina edat tenen els que estan en exercici. En tenim un registre fet però encara es pot depurar més”, assegura García.

A més de voler impulsar “la saviesa” i “la ciència” “dels metges jubilats” per acostar-se “a les associacions de pacients” i “al públic en general” a través de seminaris o conferències dirigides, sobretot, a la promoció de la salut, la candidatura de Manuela García vol “impulsar la tasca i les funcions dels metges d'Atenció Primària a les facultats de medicina”, per la qual cosa té prevista “la creació d'un guardó per premiar els coneixements sobre les funcions i les competències en Atenció Primària dels estudiants de quart de carrera”, així com també “fer arribar més informació als metges de Primària que exerceixen dins l'àmbit rural”.

En ser elegida nova presidenta del COMIB, García Romero inclourà a la junta de govern de l'entitat la figura del metge tutor, encarregat de la formació dels metges residents que “fins ara feien una tasca molt altruista” i “consideram que han de tenir una part més activa a l'òrgan de govern”.

Juntament amb el seu equip, també continuarà amb la reducció de la quota MIR i amb les beques de formació a través del Patronat Científic. A més, preveu continuar fent costat “als companys que estan en situació de vulnerabilitat, a través del Programa de Ayuda Integral al Médico Enfermo (PAIME). Paral·lelament, i arran de l'augment de casos de violència dins l'àmbit sanitari detectats per l'Observatori d'Agressions, “estudiarem com millorar la col·laboració amb l'interlocutor policial”.

stats