10.000 persones pateixen malalties cròniques a les Illes

La dada l'ha donada la consellera de Salut, Patrícia Gómez, en la trobada amb les principals associacions de malalties cròniques, en què també s'ha presentat un pla estratègic amb vigència fins al 2021 

El Pla estratègic de malalties cròniques que impulsa la Conselleria de Salut està damunt la taula i té com a objectiu prevenir les complicacions derivades d'aquest tipus de patologies, a més de tenir un control molt exhaustiu de tots els pacients que les pateixen. 

"Volem tenir les persones cròniques controlades, identificades amb nom i llinatges a través dels centres de primària", explica Gómez. "Això ens permet ser proactius i no esperar que el pacient vingui, sinó avançar-nos nosaltres", ha afegit. D'aquesta manera es vol també millorar la prevenció.

Ho ha explicat aquest dimarts a la trobada amb les associacions de malalts crònics que s'ha duit a terme a l'horabaixa a Palma. 

 

El 90% de persones de més de 65 anys té, com a mínim, una malaltia crònica. Atès que un 15% de persones en la societat balear superen aquesta edat, el nombre de pacients crònics és considerable. Es calcula que al voltant de 10.000 persones pateixen alguna malaltia d'aquest tipus. Les més freqüents són la diabetis, la hipertensió, la hipercolesterolèmia, l'obesitat, malalties respiratòries cròniques i l'EMOC. 

La majoria d'aquestes malalties es tracten en l'àmbit de l'atenció primària, és a dir, als centres de salut. El que és recomanable és que la persona no hagi de passar per l'hospital per fer-se proves.

"El que necessiten són més cures i menys tecnologia", ha destacat Patrícia Gómez.

Coordinació entre centres

Perquè això sigui possible és necessària més coordinació entre atenció primària i els hospitals, però també amb Serveis Socials. En aquest sentit, la consellera ha destacat que actualment l'hospital Son Espases, el de Son Llàtzer, el d'Inca i el de Manacor ja disposen d'una unitat específica per a persones amb malalties cròniques. A més, es preveu que a l'antic Son Dureta s'ubiqui un centre específicament per a pacients crònics amb 300 llits per a pacients d'atenció intermèdia i 24 per a pacients de llarga estada. 

CENTRES D'ATENCIÓ DE PERSONES AMB MALALTIES CRÒNIQUES 

98 llits- Hospital Joan March 

50 llits- Creu Roja

160 llits- Sant Joan de Déu

98 llits- Hospital General 

24 llits- Hospital Son Espases 

10 llits- Hospital d'Inca 

20 llits- Hospital Son Llàtzer 

14 llits- Hospital de Manacor 

Associació de Pacients amb Diabetis 

La diabetis és una de les malalties cròniques més recurrents. La presidenta de l'Associació, Manuela de la Vega, ha celebrat la iniciativa del nou pla estratègic i el fet de convertir Son Dureta en un centre especialitzat. Tot i això, ha advertit del perill de presentar ara aquest pla i que l'any que ve hi hagi canvi de color polític i es paralitzi el projecte. "Totes les idees són bones i són benvingudes, el problema és que l'administració és lentíssima i costa molt tirar endavant iniciatives de qualsevol tipus", ha assegurat De la Vega. 

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF