Salut i nutrició 28/04/2018

Retirada en bloc de la llista de Pere Riutord a les eleccions del COMIB

El metge i els seus companys de llista consideren "nul" el procés electoral "per incompliment dels estatuts col·legials" i anuncien que presentaran recurs d'alçada

Aina Solano
3 min
La retirada de la candidatura de Pere Riutord deixa via lliure la única candidatura, liderada per Manuela García

Palma"Les amenaces s'han complert"...D'aquesta manera comença la missiva de Pere Riutord, cap de llista de la única candidatura alternativa a la presidència del Col·legi de Metges de Balears (COMIB), en la qual fa oficial la seva retirada de la carrera electoral, de cara als comicis col·legials del pròxim 16 de maig. Riutord, que fou declarat per la Junta Electoral del COMIB "inelegible per "estar en l'exercici de la professió", deixa així via lliure a la candidatura continuïsta liderada per la doctora Manuela García, que des d'aquest dissabte queda com candidatura única a les eleccions a la presidència de l'organització col·legial.

Crònica d'una partida "anunciada"

A la carta, Riutord es refereix als "entrebancs patits" des del moment en què, el 12 de març passat, comunicà al president del COMIB, Antoni Bennàssar, la seva intenció d'encapçalar una candidatura a les properes eleccions col·legials: "Em felicita, encara que em confessa el seu suport incondicional a la candidatura continuïsta encapçalada per la secretària de la Junta, Sra. Manuela García, amb la intenció, a més, d'incorporar-se a ella. Comenta la primícia al personal col·legial anunciant-los que em denegariem la meva candidatura per estar de baixa per malaltia, circumstància que va callar durant la nostra trobada", diu a la seva missiva, a la qual continúa detallant que el 28 de març contactà amb el president de la Junta Electoral, Juan Antonio López, a qui "li comunico el que va succeïr i em semtencia que tengui o no raó l'assessoria jurídica del COMIB denegarà la meva candidatura a president ja que està en nòmina col·legial". Pere Riutord detalla a la seva carta que contactà dies després "amb la candidata Manuela García" i "ho va interpretar com a un malentès" i lamenta que després de demanar-li "respecte" i "confidencialitat", va fer "cas omís" ja que "a l'endemà ja comentaven el que haviem parlat en els grupets de l'Hospital Son Espases".

Segons assegura el doctor "les conjetures" que li va "retreure el Sr. Bennàssar ja s'han fet realitat" i les "amenaces s'han complert a les totes" i "tot ha estat un contrasentit", assegura, i retreu que la Junta Electoral hagi denegat "de manera antiestatutària i il·legal" la seva candidatura al càrrec de president, "argumentant, en contra de totes les proves presentades, entre les quals actes notarials de manifestacions de pacients, que la meva activitat no pot ser qualificada com "metge en exercici" perquè "és ocasional i adjectiva".

Per a qui fins ara ha estat l'únic candidat alternatiu a la presidència de la institució col·legial la Junta Electoral "ha sostingut una interpretació estatutària contraria a la llei i fora de tota lògica, en pro de l'statu quo de l'actual aparell del COMIB".

Procés nul i recurs d'alçada

A la missiva Pere Riutord detalla un per un els acords presos per unanimitat pels membres de la seva llista, el primer dels quals "no continuar amb la candidatura per a presentar-se a les eleccions del COMIB" i "considerar nul el procés electoral per incompliment dels estatuts col·legials, en proclamar les candidatures fora del termini legal establert" i per "no contestar el recurs presentat dins el termini màxim establert de set dies". Així mateix, la candidatura ha acordat "presentar un recurs d'alçada" davant el Consell General de Col·legis de Metges d'Espanya per les decisions que la candidatura considera "anti-estatutàries" de la Junta Electoral, en concret per "la interpretació partidista de la Junta Electoral" envers la seva figura per "interpretar i afegir requisits no previstos en els Estatuts del COMIB relatius a exercici de la professió mèdica", segons conclou el comunicat.

Qüestionat per quina és la seva sensació que té després de fer pública la decisió de retirar la candidatura, Riutord no ha amagat el seu esgotament després de tot el viscut durant el procés electoral: "Imagina't, ja fa tres mesos que estam darrera això. Quatre requeriments notarials, un advocat contractat...No hem pogut fer més".

Amb l'anunci de la retirada en bloc de la única candidatura alternativa a presidir el COMIB, Manuela García, queda com a candidata única a presidir l'organització col·legial en substitució de l'actual president, Antoni Bennàssar.

stats