El 86,7% de les infermeres de Balears afirma que encara persisteixen els estereotips sexistes a la seva professió

Un 94% de les professionals enquestades pel SATSE defensa la creació d'un Observatori de la Dona en l'àmbit sanitari

Un 86,7% de les infermeres de Balears considera que encara persisteixen els estereotips sexistes i retrògrads vinculats a la infermeria i, especialment, a les dones. Això es desprèn dels resultats de l'enquesta que ha fet el sindicat SATSE amb motiu de la campanya de sensibilització 'Trenca amb els estereotips'.

Un total de 9.257 infermeres de tot l'Estat han participat durant l'abril en l'enquesta sobre la seva imatge i reconeixement social, segons ha informat el sindicat en un comunicat.

Un 93,75% de les infermeres de les Illes assegura que la imatge (uniforme, material, equip, entorn de treball...) que es mostra d'aquests professionals als mitjans de comunicació i altres àmbits (cinema, espectacles i moda) no és versemblant respecte de les seves competències i funcions reals en el sistema sanitari.

El 86,7% de les infermeres enquestades considera que encara persisteixen els estereotips sexistes i retrògrads vinculats a la infermeria, especialment a les dones, i el 89,07% entén que la difusió d'aquests estereotips suposa un clar obstacle i, fins i tot, un retrocés per al desenvolupament de la seva professió.

Així mateix, un 64,1% assegura que coneix algun company que ha estat víctima de comportaments o comentaris ofensius vinculats a estereotips sexistes i retrògrads, mentre que un 38,64% dels enquestats reconeix haver-los sofert en primera persona.

De la mateixa manera, un 95% de les qüestionades considera que les administracions públiques han de fer accions que evitin la difusió d'imatges ofensives.

Partidaris de la creació d'un Observatori de la Dona en l'àmbit sanitari

A més, un 94% es mostra partidari de la proposta que ha fet el SATSE al Ministeri de Sanitat de crear un Observatori de la Dona en l'àmbit sanitari que faci un seguiment dels casos de difusió d'imatges que atemptin contra la dignitat de la professió i els seus professionals i prengui les mesures oportunes perquè aquests fets no es tornin a repetir.

Un 90,8% considera que les infermeres no tenen el reconeixement i la visibilitat social que els correspon per la seva qualificació i competència professional dins el sistema sanitari espanyol.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF