Salut i nutrició 10/04/2018

Les infermeres de Balears aprenen com gestionar una agressió a la feina

Un curs formatiu impulsat pel Col·legi d'Infermeria els ha ensenyat a identificar, prevenir i actuar davant situacions violentes

Aina Solano
3 min
Les infermeres han après tècniques defensives  i mètodes de control i immobilització de l'agressor a terra.

PalmaCom identificar l'agressió per part d'un pacient abans que es produeixi, com crear un entorn més segur a l'hora de fer feina o com actuar en cas de sigui necessari davant una situació violenta són algunes de les coses que un total de 21 infermeres d'hospitals, centres d'Atenció Primària, residències i emergències adscrites al Col·legi d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) han après en un curs organitzat per l'organització col·legial i impartit a les instal·lacions del 061 a Palma.

El curs, de vuit hores de formació teòrica i pràctica, s'ha desenvolupat arran de les dades fetes públiques pel sindicat d'Infermeria Satse sobre l'increment d'agressions a professionals de l'àmbit sanitari registrades l'any 2017 a les Illes, unes dades que posen de manifest que les infermeres són les que més agressions físiques i verbals varen sofrir l'any passat (127 agressions), la majoria de les quals varen tenir lloc als centres d'Atenció Primària de Mallorca. Enguany, el Coiba ha registrat sis denúncies per agressió a infermeres a les Illes, segons dades de l'Assessoria Jurídica Col·legial.

Pautes per fer front a un pacient agressiu

Segons Andrés García Córdoba, infermer, màster en Urgències i director de Formació d'Emergency Staff, l'empresa encarregada d'impartir el curs a petició del Coiba, en el curs les infermeres “han après pautes per fer front a un pacient agressiu, analitzant diverses mesures d'autoprotecció, algunes de les quals es poden dur a terme amb el mateix uniforme o la disposició del lloc de feina”. En aquest sentit, Córdoba s'ha referit a la tendència d'alguns professionals a dur material sanitari que l'agressor podria utilitzar contra ells, com tisores o fonendoscopis. A més “hem vist com configurar la consulta per fer-ne un lloc segur”.

En primer lloc, “s'ha d'identificar la situació i conèixer el marc legal que regula les nostres actuacions com a personal sanitari davant una possible agressió”, ha assenyalat l'expert. Un altre dels punts de la formació ha estat la 'tríada anticipadora', per identificar una possible agressió a través de la comunicació verbal i no verbal: “Podem observar certa tensió muscular o agitació en el pacient, així com determinada verbalització que ens poden indicar que es pot produir l'incident”.

Els alumnes han pogut estudiar com canvia la situació si l'agressió es produeix en un espai petit, com una consulta, durant una visita domiciliària o en una ambulància, així com els recursos al seu abast en el cas que siguin necessaris.

Tenir controlada la via de sortida

Al curs també s'han donat pautes per fugir de l'escenari en cas que es produeixi l'agressió: “En un entorn hostil sempre hem de tenir controlada la via de fugida”. En darrera instància, els professionals d'infermeria assistents han après tècniques defensives, posicions i desplaçament davant una situació descontrolada i mètodes de control i immobilització de l'agressor a terra i, per si fos necessari, com dur a terme “la sedació intranasal d'emergència a l'agressor amb dispositius d'atomització”.

Aquest és el segon any que el Col·legi d'Infermeria de Balears organitza un curs perquè les infermeres aprenguin a detectar precoçment situacions d'agitació, avançar-se i gestionar situacions de risc potencial d'agressió física o verbal. A banda, el Coiba també ofereix als seus col·legiats cursos sobre tècniques de negociació i 'coaching' per a la resolució pacífica de les situacions de tensió, per intentar evitar que el pacient, el familiar o el professional perdin el control.

El Coiba ha col·laborat amb el Govern en l'elaboració del protocol d'agressions al personal sanitari i, tot i que no disposa d'un observatori d'agressions, posa el seu servei jurídic gratuït a disposició dels col·legiats que ho requereixin per haver estat víctimes d'una agressió.

stats