Salut i nutrició 17/02/2018

“És important parlar molt amb el pacient”

A. S.
2 min
Margalida March és la cap del Servei d’Infermeria d’Hematologia de Son Espases.

PalmaEl dia a dia de la infermera amb el malalt de leucèmia és molt intens. Després de la visita del metge del dematí les infermeres són les que estan devora el malalt les 24 hores. Com en altres unitats, ho fan en tres torns. El dematí extreuen analítiques i organitzen les diferents cures que se’ls han d’administrar. “En el cas dels pacients amb leucèmia, la medicació s’administra per una via central, la mateixa via per on el pacient rep el tractament de quimioteràpia”. La cap del Servei d’Infermeria d’Hematologia de l’Hospital Universitari Son Espases, Margalida March, explica la relació diària entre infermera i pacient amb leucèmia i parla de “l’empatia que hem de tenir amb aquests malalts i les seves famílies”.

Afirma que és inevitable endur-te’n part de la feina a casa teva. “Intentam sempre estar al costat del malalt i del familiar més proper”, cosa que es posa de manifest ja des que el pacient arriba a la planta: “Intentam donar-los la màxima informació perquè puguin afrontar millor què significa patir d’aquesta malaltia”, assegura.

Quan el pacient arriba, “la infermera i la supervisora fan l’acollida, i són les dues primeres persones que els reben a ell i als familiars”. Si venen per primera vegada, “intentam que tinguin la màxima informació perquè se sentin més segurs”, comenta. El contacte “és molt directe. A més, a vegades, l’ingrés és de tres setmanes o un mes, o fins i tot es s’allarga durant mesos. Intentam que puguin tenir el nostre suport en tot moment i que confïïn en nosaltres”.

Administrar la quimioteràpia

Els torns d’horabaixa concentren moltes de les cures i l’administració de quimioteràpies. “La quimioteràpia s’administra a la mateixa habitació del pacient”, detalla March, qui també explica que el trasplantament es duu a terme també a l’habitació: “Intentam reduir el nombre de persones dins l’habitació. Solen ser el metge, la infermera i l’auxiliar (entre tres i quatre persones)”.

En contra d’allò que puguin pensar alguns, el trasplantament “no causa dolor”, detalla March.

La necessitat de parlar amb ells

El servei d’Infermeria d’Hematologia està integrat per 31 professionals, de les quals 17 són infermeres i 13 auxiliars. La Unitat es va inaugurar a Son Dureta el 2002 i a Son Espases el 2010. Margalida March hi és al servei des que es va crear a Son Dureta.

Destaca, la supervisora, la importància de la comunicació amb el pacient: “És molt important parlar amb ells”, insisteix. Tant infermeres com auxiliars fan una feina molt important “perquè som les que estam a peu de llit i estam al costat del pacient en tot moment”.

stats