Salut i nutrició 15/02/2018

Comencen les avaluacions clíniques dels possibles afectats per la talidomida a les Illes Balears

Una unitat diagnòstica a l’Hospital Universitari Son Espases valorarà les anomalies congènites potencialment compatibles amb el consum d’aquest fàrmac

Ara Balears
2 min
Comencen les avaluacions clíniques dels possibles afectats per la talidomida a les Illes Balears

PalmaEl Servei de Salut de les Illes Balears inicia aquest dijous el protocol d’avaluació dels possibles afectats per la talidomida en aquesta comunitat.

Un comitè tècnic format per quatre especialistes mèdics –concretament el responsable del Servei de Genètica de Son Espases, Jordi Rosell; el cap del Servei de Traumatologia Infantil de Son Espases, Ignasi Sampere; el cap del Servei de Traumatologia de l’Hospital Comarcal d'Inca i president del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears, Antoni Bennassar, i el radiòleg Manuel Herrera– durà a terme les valoracions de cada cas partint dels requisits clínics definits pel comitè cientificotècnic i el grup d’experts designats pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a través de l’Institut de Salut Carlos III.

Els propers mesos, la unitat diagnòstica de l'Hospital Universitari Son Espases farà diverses proves als afectats per avaluar les seves alteracions congènites i definir si són compatibles amb l'embriopatia causada per la talidomida, medicament que es receptava fa dècades a les embarassades per evitar les nàusees.

El comitè avaluador de les Illes Balears emetrà un informe provisional de cadascuna de les persones potencialment afectades, que finalment valorarà i validarà el comitè científic d'àmbit estatal.

Els casos validats positivament es comunicaran als afectats i passaran a formar part del Registre Oficial d’Afectats per la Talidomida, el qual permetrà que, després de molts anys de lluita, aquestes persones siguin reconegudes en l’àmbit estatal i europeu.

Abans d’aquestes valoracions clíniques, els possibles afectats s’han d'inscriure i sol·licitar l’estudi del seu cas a través d’un portal web que el Ministeri de Sanitat va habilitar el mes de gener (http://talidomida.isciii.es).

Per a això, s’ha elaborat un formulari de sol·licitud que han d’adreçar a la unitat diagnòstica de Son Espases per via telemàtica, pel registre electrònic de l'Administració o en oficines de correus, entre d’altres.

A través d'aquesta plataforma col·laborativa, s’ofereix informació als afectats i als professionals i es permet que les unitats diagnòstiques de les comunitats autònomes puguin compartir la informació necessària, a més de remetre els informes al comitè científic tècnic estatal.

A les Illes Balears, fins ara, s'hi han inscrit vuit persones a través d’aquest portal web. Totes ja han estat citades per iniciar les valoracions clíniques. No obstant això, les sol·licituds es poden cursar fins al proper mes de juny.

Des de fa dos anys, la Conselleria de Salut de les Illes Balears treballa per aconseguir el reconeixement dels afectats per la talidomida. S’han mantingut reunions periòdiques amb els representants de l'associació AVITE a les Balears i converses amb el Ministeri per agilitar els processos d’avaluació i registre dels afectats.

stats