Salut i nutrició 17/11/2020

El cap de l'UCI del Mateu Orfila denuncia que pateix assetjament laboral i personal per part de la direcció

La decisió final de la destitució de Fernández Cid s'anunciarà els pròxims dies

Ivan Martin
2 min
El gerent de l'Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià, manté converses amb Fernández Cid per aturar el conflicte a l'UCI del Mateu Orfila.

MaóEl cap de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Mateu Orfila de Maó, Ramón Fernández Cid, ha posat dues condicions a la gerència de l'àrea de Salut per arribar a un acord i continuar liderant el servei: unes disculpes públiques del gerent, Romà Julià, i "no patir l'actual assetjament i desestabilització laboral i personal per part d'aquest i de la directora mèdica". Amb aquesta contundència, Fernández Cid ha contestat a la proposta de la gerència, que també instava el cap de l'UCI a demanar disculpes pels insults que gent del seu entorn ha dedicat al gerent i la directora mèdica, Tamara Contreras, a través de les xarxes socials.

La carta de Fernández Cid expressa la voluntat d'arribar a una solució "negociada i amistosa", a més de deixar clara la seva disconformitat amb la manera com s'ha desenvolupat l'intent de destitució: "En cap moment se m'ha comunicat segons la legislació vigent". El cap de l'UCI es compromet a "no manifestar la meva opinió en els mitjans de comunicació, ni demanar públicament la destitució del gerent o l'actual directora mèdica". De tota manera, Fernández Cid recorda que no ha encapçalat cap moviment social i que no és la persona indicada per aturar el descontentament generat per la situació actual.

A mesura que els crits dels manifestants han anat pujant de to i demanant les dimissions de Julià i de la directora mèdica de l'hospital, el ferm posicionament dels màxims responsables de la sanitat pública menorquina ha disminuït. Per evitar traslladar aquesta visió a l'exterior, la nova proposta implica supervisar el treball de Fernández Cid, precisament per part de la persona que, segons apunten diverses fonts sanitàries, hauria liderat la destitució del cap de l'UCI, Tamara Contreras.

El portaveu de Comissions Obreres al Mateu Orfila, Juan Andrés Bernabéu, explica que el gerent de l'àrea de Salut de Menorca no ha informat la Junta de Personal de les condicions imposades a Fernández Cid, però, en qualsevol cas, avisen: "No entenem per què s'han de demanar disculpes per comentaris que fan altres persones per xarxes socials, i aquest fet evidencia que la seva destitució no se sustenta per cap banda".

Patricia Gómez confia en la continuïtat de Fernández Cid

La consellera de Salut del Govern balear, Patricia Gómez, s'ha mostrat convençuda que el cap de l'UCI del Mateu Orfila acceptarà les millores proposades per la gerència i continuarà al capdavant del servei. Gómez ha contestat la pregunta formulada, aquest dimarts en el ple del Parlament, pel diputat de Ciutadans Jesús Méndez: "La decisió de l'àrea de Salut de Menorca té la voluntat de millorar el servei mitjançant un canvi de model assistencial d'acord amb els criteris de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva. Aquests programes s'han executat a altres hospitals del territori i estic convençuda que el cap de l'UCI acceptarà la proposta".

Gómez també ha volgut deixar clar que l'UCI "és un dels serveis clau en temps de pandèmia", i insta a l'entesa tots els protagonistes d'aquesta història: "Estan dialogant des de fa dies per trobar la millor solució. No hi ha hagut cap destitució i confiam que arribi el consens a través del diàleg pel bé dels ciutadans".

stats