Can Misses preveu reprendre l'activitat quirúrgica la setmana que ve

El segellament de sis dels vuit quiròfans tancats després del nou focus de mosques ha conclòs i ara es preveu netejar i analitzar la zona afectada

L'hospital de Can Misses preveu reprendre l'activitat quirúrgica la setmana que ve, segons ha informat el director general del Servei de Salut, Juli Fuster.

Fuster ha precisat que ja han finalitzat les obres a l'àrea quirúrgica amb el segellamentt de sis dels vuit quiròfans tancats després de l'aparició d'un nou focus de mosques. Al llarg dels propers dies es netejarà la zona i canviarà filtres de ventilació per, finalment, realitzar l'anàlisi microbiològica de la zona afectada.

En cas que els resultats d'aquestes anàlisis siguin negatius, l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera recuperarà l'activitat quirúrgica de manera progressiva, segons ha especificat la gerent del centre, Carmen Santos, a partir de principis de la setmana vinent.

Paral·lelament a l'obertura dels sis quiròfans, se segellaran els dos quiròfans restants, que han estat oberts fins ara, i la zona de cirurgia ambulatòria. Aquesta segona fase dels treballs durarà una setmana més.

Posteriorment, i després de la revisió realitzada, des de l'Àrea de Salut es redefiniran els circuits interns del bloc quirúrgic i s'ampliaran els vestuaris.

Finalment, i amb la intenció d'evitar que es repeteixi la mateixa situació, en una quarta fase es realitzaran actuacions a la façana exterior de l'edifici, que no afectarà la zona quirúrgica, amb la finalitat de solucionar els problemes d'estanquitat que s'han detectat al centre hospitalari.

Fuster ha apuntat que l'objectiu prioritari del Servei de Salut ha estat tant la seguretat dels pacients com garantir l'estanquitat del bloc quirúrgic a curt termini.

Els treballs, segons ha apuntat Fuster, han tingut la supervisió directa dels tècnics de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, de l'IB-Salut i de tècnics externs i independents d'un estudi d'enginyeria i arquitectura especialitzat en la construcció de quiròfans.

En relació amb la possibilitat de rescatar-ne la concessió, Fuster ha assegurat que en aquests moments "ni ens ho plantejam ni ens ho deixam de plantejar", i ha insistit que el fet de tenir serveis externalitzats "no és el nostre model, però és el que tenim i té connotacions legals que no podem botar-nos a les braves".

Quant a les sancions a què s'enfronta la concessionària per aquesta situació, Fuster ha apuntat que hauran de ser els serveis jurídics els qui determinin les responsabilitats. Tot i així, ha dit que l'expedient sancionador no s'iniciarà fins que l'hospital Can Misses recuperi la normalitat.

Després de la localització, per tercera vegada, d'un focus de mosques a l'àrea quirúrgica i el tancament de sis dels vuit quiròfans, Can Misses ha cancel·lat, de moment, 139 intervencions programades, s'han derivat set pacients a Son Espases, dos a la Policlínica de Nostra Senyora del Roser i s'han realitzat tres intervencions d'urgència al centre hospitalari d'Eivissa.

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF