Salut i nutrició 12/08/2021

Consells per superar l’onada de calor extrema dels pròxims cinc dies

Es demana que s'eviti sortir al carrer i fer esport en les hores de màxima insolació

ARA Balears
3 min
Molta calor aquest dijous a les Illes.

PalmaDavant l'arribada de l'onada de calor i d'altes temperatures, la Conselleria de Salut ha volgut recomanar als ciutadans que vagin alerta, sobretot els que són més vulnerables, és a dir, la gent gran, els infants, els malalts crònics i les persones que treballen a l'aire lliure.

A través d'un comunicat, la Conselleria ha donat consells per prevenir i evitar els efectes adversos associats a les altes temperatures. Uns dels efectes més comuns són els cops de calor. De fet, l'any passat una persona d'un cop de calor mentre feia feina.

Per això, des de Salut han considerat adient recordar que el cop de calor és una situació que pot arribar a ser "greu" i que es produeix quan la temperatura corporal arriba als 40 graus i el cos no pot reduir-la de manera eficaç. Els símptomes principals són les nàusees, el pols accelerat i la pell enrogida, calenta i seca. En aquest sentit, han donat un seguit de consells per evitar-los en diferents àmbits.

A casa

Són dies de tenir la casa amb les finestres tancades i viure gairebé a les fosques, o amb una llum justa per no encendre l'interruptor. L'hora de ventilar l'habitatge és al vespre, quan cau el sol, amb les persianes amunt perquè entri l'aire i refresqui, tant com sigui possible, l'ambient.

És el moment d'engegar, amb molta mesura, els ventiladors i l'aire condicionat però, per poc que pugueu, fugiu de les habitacions més exposades al sol i passeu l'estona en els espais més frescos i així també estalviareu en electricitat.

La via més barata per refrescar-se són els ventalls, els de roba o de cartró, qualsevol cosa que sigui capaç de generar aire.

L'aigua és el producte estrella, molt millor que qualsevol altre líquid. Beveu-la per fer-vos passar la set i hidratar-vos perquè amb aquestes condicions extremes el cos demanda un extra d'aigua perquè contínuament en va perdent.

A l'hora de sortir

És millor deixar els colors foscos del vestuari per a l'hivern o per als actes nocturns. Durant els dies de calor és preferible vestir amb colors clars. És de gran utilitat agafar una gorra o un barret i, ja de pas, protegiu-vos la pell amb crema antisolar per evitar lesions cutànies.

Al cotxe

Per poc que pugueu, no feu trajectes llargs en les hores centrals i agafeu aigua per anar bevent. Cal respectar les hores de descans i si noteu un excés de calor o somnolència, feu una parada per hidratar-vos i refrescar-vos.

Mai deixeu a l'interior del cotxe persones vulnerables (criatures, malalts o gent gran) amb les finestres tancades. Tampoc els animals de companyia. Les altes temperatures converteixen els vehicles en forns i les persones a l'interior de seguida podrien deshidratar-se.

A l'exterior

Si heu de caminar per ciutat, busqueu els carrers amb ombra, i no dubteu a fer una parada en un lloc protegit si us sentiu cansats, fins i tot entrant en un centre comercial o una biblioteca climatitzada per refrescar-vos. És important dur una ampolla d'aigua per anar bevent, i eviteu les begudes ensucrades perquè no fan passar la set.

Aprofiteu les fonts, o la mateixa aigua que dugueu, per mullar-vos la cara, i fins i tot la roba, per tenir una sensació refrescant. Cal evitar sortir a les hores centrals del dia i traslladar les activitats físiques intenses a primera i última hora de la jornada.

A taula

Amb la calor és el moment de fer àpats poc calòrics i que no siguin molt calents. Millor sopes fredes i evitar salses o fregits. En qualsevol cas, opteu per la ingesta de fruita, verdura i hortalisses perquè, a banda d'aportar les sals minerals que el cos ha perdut per la suor, refresquen i són riques en aigua. Evitar el consum d'alcohol.

stats