Salut i nutrició 01/12/2020

L'Àrea de Salut de Menorca tracta actualment 200 pacients amb sida

El perfil del malalt és un home de 25 a 40 anys contagiat durant les relacions sexuals

Ivan Martín
2 min
Els malalts de sida reben l'atenció a l'hospital Mateu Orfila i en el centre de salud del Canal Salat de Ciutadella.

MaóL’Àrea de Salut de Menorca diagnostica cada any una mitjana de cinc casos nous d’infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), una xifra que s’ha mantingut molt estable els darrers quinze anys. Actualment, a l’illa es tracten dos-cents pacients amb sida, el perfil més habitual dels quals és el d’un home de 25 a 40 anys que s’ha contagiat durant les relacions sexuals, especialment amb altres homes.

Aquestes són les dades que ha aportat el cap del Servei de Medicina Interna de l’hospital Mateu Orfila, el doctor Eduardo Rodríguez de Castro, que forma part de l’equip d’atenció als pacients amb sida juntament amb la doctora Laura Calonge i la infermera Montserrat Martínez. Aquesta unitat ofereix consulta externa a l’hospital mateix i al centre de salut Canal Salat de Ciutadella.

En el Dia mundial de la sida, que es commemora cada 1 de desembre i que enguany any duu per lema 'Solidaritat mundial, responsabilitat compartida', Rodríguez recorda que “no es disposa ni de vacuna ni de tractament per erradicar la sida; per això és fonamental evitar la transmissió del virus i diagnosticar tan aviat com sigui possible les persones que n'estiguin infectades perquè puguin rebre el tractament oportú”.

La medicació és tan eficaç que, com que manté la càrrega viral indetectable, també redueix gairebé completament la transmissió del virus, tant entre els membres d’una parella com entre la gestant i el fetus. A més, segons Rodríguez, “en l’intent per disminuir el nombre de fàrmacs del tractament s’han anat descobrint medicaments més actius contra el virus i més segurs per al pacient. Ja hi ha evidència científica que un tractament amb dos dels fàrmacs actuals és equivalent als tres que eren necessaris anteriorment”.

stats