Salut i nutrició 09/04/2018

Les agressions físiques al personal sanitari augmenten un 43% segons el Satse

Les infermeres són les que varen patir més agressions físiques i verbals el 2017, un 33% del total d'incidents

Ara Balears
2 min
Els actes violents contra el personal sanitari han apujat a les Illes de 39 en 2016 a 56 l'any passat.

PalmaEl Sindicat d'Infermeria de les Illes Balears (Satse) ha alertat de l'increment de les agressions a professionals de la sanitat, amb 384 incidents el 2017, 56 dels quals varen ser agressions físiques, un 43,5% més que l'any anterior. Davant aquestes xifres, el sindicat ha llançat una campanya de sensibilització que, sota el lema 'Stop agressions. Res justifica una agressió', cerca conscienciar sobre aquest greu problema, que ha crescut en els darrers anys.

El Satse adverteix que en els darrers anys hi ha hagut un increment dels actes violents contra professionals de la sanitat, ja que el 2014 es varen registrar 45 agressions físiques; el 2015, 36, el 2016, 39 i l'any passat se'n va registrar la xifra més alta, 56 casos.

Les infermeres són les que més agressions físiques i verbals varen sofrir el 2017, amb un total de 127, un 33% del total, seguides dels metges, amb 109, i els auxiliars d'infermeria, amb 75.

Les dades del IB-Salut recollides pel Satse indiquen que a Atenció Primària de Mallorca és on es varen registrar, durant el 2017, el major nombre d'agressions, amb 154, mentre que l'hospital de Son Espases té la xifra més alta d'agressions físiques, amb 24.

Les consultes dels centres de salut de Mallorca és on es varen produir més agressions l'any passat, amb 61 agressions verbals i físiques, seguides de les plantes de Son Espases, on se'n varen registrar 46.

Davant aquestes dades, el sindicat ha organitzat una nova campanya de denúncia per destacar la responsabilitat que tenen la ciutadania, les administracions públiques i les empreses sanitàries privades i professionals per posar fi a les agressions.

L'organització distribuirà material informatiu a tots els centres sanitaris per promoure una relació de respecte i confiança entre els professionals, els pacients i els familiars, i per recordar que els problemes que poden arribar a tenir els pacients i familiars no són responsabilitat del professional que els atén, que també els sofreix i fa tot el possible perquè no es vegi mai afectada la qualitat de l'atenció sanitària.

Entre altres mesures preventives, el Sindicat d'Infermeria destaca la importància d'augmentar la formació dels professionals per afrontar situacions conflictives, desenvolupar protocols d'actuació davant agressions i implantar actuacions dissuasives com la instal·lació de timbres a les plantes. Demana, a més, que s'investigui, en cada cas, què ha pogut generar l'agressió.

La campanya del Satse animarà els professionals d'infermeria i els fisioterapeutes a fer visible aquest greu problema i denunciar qualsevol agressió física o verbal.

El Satse ha elaborat un projecte de llei contra la violència en l'àmbit sanitari que ha traslladat a les institucions perquè es regulin a tot Espanya les mesures necessàries per posar fi a les agressions als professionals.

El projecte normatiu preveu l'elaboració d'un pla de prevenció contra la violència en l'àmbit sanitari a cada servei de salut, empresa o centre de treball amb un seguit de mesures per prevenir, evitar o disminuir el risc del personal sanitari de sofrir agressions.

També inclou la creació, des dels Ministeris de Sanitat i d'Ocupació, d'un observatori estatal contra la violència en l'àmbit sanitari.

stats