Les embarassades de Menorca han de desplaçar-se a Son Espases per fer-se les ecografies

La poca fiabilitat dels resultats de l'ecògraf provoca que el servei de ginecologia derivi les pacients a l'hospital de referència mentre no arriba la nova maquinària, que té un cost de 100.000 euros

El gerent de l'àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez Arbona, ha donat explicacions sobre el desplaçament de dones embarassades a l'hospital de Son Espases perquè puguin sotmetre's a l'ecografia de les 20 setmanes. El responsable de la sanitat pública a l'illa assegura que "no cal crear alarma, ja que tenim el problema detectat i la solució en marxa", i considera que la decisió de desplaçar les usuàries respon a "garantir una atenció responsable i fiable". 

Segons han manifestat els responsables del departament de ginecologia de l'hospital Mateu Orfila de Maó a la gerència, la màquina que s'empra per fer les ecografies a les embarassades no ofereix una visió nítida, així que, davant la incapacitat per fer els diagnòstics, s'ha optat per derivar les pacients a Mallorca. Gómez Arbona detalla que "l'ecògraf es va adquirir fa deu anys i era un equipament d'alt nivell. Tot i que l'hem anat canviant i arreglant, no té la resolució que voldríem. És un problema que havíem detectat però són aparells d'un cost molt alt".

Precisament, l'aspecte econòmic és clau per entendre la situació. La màquina per fer ecografies costa al voltant d'uns 100.000 euros, una xifra que suposa gairebé la meitat del pressupost per a inversions en equipament a l'hospital. Per aquest motiu, Antoni Gómez Arbona confirma que "hem demanat ajut al Govern i la compra del nou aparell està aprovada". De tota manera, l'ecògraf no arribarà immediatament, perquè, segons el gerent de l'àrea de Salut a Menorca, "la llei de contractació és rigorosa i són processos que tenen un recorregut europeu i s'han de publicitar en òrgans de la comunitat continental".

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF