Salut i nutrició 16/04/2018

L’hospital Son Llàtzer s’uneix al ‘World Voice Day’

El centre hospitalari celebra el Dia Mundial de la Veu i oferirà aquest dimarts consultes obertes dedicades a la cura de la veu dels infants

Aina Solano
3 min
La Unitat de veu de Son Llàtzer es va crear el 2008 i va ser una de les pioneres a Balears.

PalmaSon Llàtzer obre, aquest dimarts, les portes de la seva consulta d’otorrinolaringologia per oferir una hora oberta dedicada a la cura pediàtrica de la veu amb motiu del Dia Mundial de la Veu, que se celebra avui dilluns 16 d’abril. L’activitat que desenvoluparà la Unitat de la Veu de l’hospital figura ja a la pàgina creada internacionalment http://world-voice-day.org/, en la qual s’han penjat les accions que duran a terme els diferents països per celebrar aquest dia, dedicat a conscienciar la població d’arreu del món sobre la importància de la veu en la vida diària.

“Serà una hora de consultes dirigides a infants els pares o familiars dels quals vulguin venir a l’hospital entre les 10.30 i les 11.30 h del matí. A més, enguany hem compartit un vídeo de l’estroboscòpia (prova per explorar les cordes vocals) fet per la logopeda de la Unitat mentre interpreta un fragment del cant de la Sibil·la”, explica Montserrat Ollé, otorrinolaringòloga de la Unitat de la Veu de l’hospital, una unitat que completen “l’otorrino Javier García Rodríguez i la logopeda Núria Amorós López, a més de tot el personal d’infermeria de l’àrea”.

Evolució d’una unitat pionera

Ollé recorda amb satisfacció quan, el 2008, es va crear la Unitat de la Veu de Son Llàtzer, que va ser “pionera en el funcionament integrat”. El servei informàtic de l’hospital va ser essencial “a l’hora de muntar la Unitat, perquè som capaços de veure en xarxa en tot el centre totes les imatges enregistrades”. A més, Son Llàtzer desenvolupa les mateixes cirurgies que es fan a tot l'Estat i a l'estranger d’aquesta especialitat, “com poden ser les de medialització de cordes vocals en casos de paràlisis laríngies”, detalla Ollé, la qual apunta que la Unitat “ha anat creixent en el tractament de patologies greus, com les paràlisis de les cordes vocals després de cirurgies de tiroides”. El Dia Mundial dedicat a la veu, la doctora afirma que ara a la veu “se li dona més importància des de tots els àmbits (ja sigui de part dels professionals que hi treballen: professors, cantants, locutors, teleoperadors… com dels logopedes o els infants) i aquest dia és una manera de reconèixer, a nivell mundial, tot el protagonisme d’un estri que no serveix només per comunicar-nos, sinó també per expressar la personalitat, les emocions…”

Les patologies més freqüents de la veu són “els nòduls vocals i els pòlips… Veiem patologia inflamatòria benigna i patologia professional per excés vocal. A la nostra unitat hi ha molts casos de paràlisis laríngies de múltiples causes i també tenim bastants pacients de disfonia espasmòdica”.

Tractament precoç

Les paràlisis laríngies són tractades “amb medialització de la corda vocal amb diverses tècniques”. Si abans s’esperaven sis mesos per veure si la corda paralitzada es recuperava, actualment hi ha una tendència “a no deixar que el pacient hagi d’estar sis mesos amb una veu disfònica a l'espera de si es recupera o no”, sinó que “hi ha mètodes d’infiltració que no són molt agressius que permeten recuperar la veu de forma ràpida (per exemple infiltrant-hi greix abdominal o Radiesse o hidroxiapatita càlcica”, apunta l’especialista.

La Unitat de la Veu de Son Llàtzer va atendre el 2017 un total 360 pacients.

stats