Misc 28/08/2013

La volta al món aixecant castells

Des de la primera sortida d'una colla castellera l'any 1958 a Brussel·les, aquesta tradició catalana ha viatjat arreu del món: des de Nova York fins a l'Índia

Efrén Garcia
4 min

El fet casteller s'exporta des de fa un bon grapat d'anys. Les diferents formacions desenvolupen la seva funció social quan organitzen un gran viatge. La unió entre companys s'accentua quan es comparteix el dia a dia, dins i fora de la pròpia activitat; però el principal incentiu d'aquests viatges és apropar una cultura rica i espectacular a altres racons del planeta. Si una actuació a Catalunya pot resultar sorprenent, imagineu-vos les nostres torres humanes en indrets tan exuberants com els que us presentem avui.

BRUSSEL·LES. CAPITAL DE BÈLGICA

Colla Vella dels Xiquets de Valls

1958

La primera sortida d'una colla castellera fora de les fronteres de l'Estat va ser protagonitzada per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. L'exposició més famosa de la Guerra Freda, l'Expo Universal i Internacional de Brussel·les, va acollir la tradició castellera vinguda directament des del seu bressol. En plena Guerra Freda, els països aliats van mostrar els seus èxits de postguerra mentre els Estats Units i la Unió Soviètica promovien els seus diferents règims polítics. La Colla Vella va alçar-hi la clàssica de castells de set, el tres i el quatre de set acompanyats del dos de sis. L'actuació va arribar en plena renaixença castellera, quan el quatre i el tres de vuit eren els castells més preuats. Altres colles també han actuat a Brussel·les però la imatge més curiosa la van oferir els Castellers de Vilafranca quan el 2010 van vestir el Manneken Pis amb la indumentària castellera.

LONDRES. CAPITAL D'ANGLATERRA

Capgrossos de Mataró i Castellers de Vilafranca

2006 i 2013

Sota el nom Un passeig per Espanya , el londinenc carrer de Regent Street va organitzar el 2006 la primera actuació castellera d'aquesta ciutat. Els Capgrossos de Mataró van ser els encarregats de representar Catalunya i van captar tots els focus d'atenció. L'expectació va ser tan gran que l'organització va veure's obligada a canviar l'horari de l'acte per la gran afluència de públic. La policia londinenca va fer un cordó de seguretat per allunyar els espectadors dels castells, fet que els mataronins van intentar suavitzar repartint fullets de presentació. La BBC va connectar en directe durant l'exhibició castellera i el número 165 del carrer Regent Street, on van alçar els castells, va donar nom uns anys més tard al documental que explica la història humana dels Capgrossos de Mataró.

NOVA YORK

LA CIUTAT QUE MAI DORM, EUA

Castellers de Vilafranca

2012

Els castells són a Catalunya les construccions més increïbles que s'han vist mai, dignes d'ocupar un espai a l' skyline de la ciutat dels gratacels. Això devien pensar els Castellers de Vilafranca quan van organitzar un dels viatges més mediàtics de la colla. L'any 2012 van alçar les seves torres humanes dalt del Rooftop 230 Fifth, amb l'Empire State Building com a escenari. La imatge dels castells va encuriosir el públic nord-americà i fins i tot va arribar a les pantalles d'algunes de les principals cadenes de televisió del país. Després d'alçar castells davant de l'Estàtua de la Llibertat o al parc del pont de Brooklyn, els Castellers de Vilafranca van acabar el seu periple als estudis de la Fox, on van mostrar els seus castells de vuit pisos en directe al Morning Show , presentat pel popular presentador Clayton Morris.

SANTIAGO DE XILE. DISTRICTE DE LO PRADO, SANTIAGO

Castellers de Vilafranca

2008 i 2010

Si hi ha un país on el fet casteller ha aconseguit arrelar fortament més enllà de les nostres fronteres és Xile. Els valors i la capacitat integradora del fet casteller van fer que la col·laboració entre els Castellers de Vilafranca i l'alcalde del districte de Lo Prado donés un fruit impensable que cada dia creix al país de la serralada dels Andes. El fet casteller com a projecte educatiu ha guanyat molta força en algunes zones del país, sobretot com a eina d'integració social en barris desestructurats. Els Castellers de Vilafranca van viatjar-hi com a padrins el 2008, un any després de la formació de la primera colla xilena, els Castellers de Lo Prado, i van tornar-hi el 2010. La relació entre les dues formacions és molt estreta, i per això l'any passat van ser els xilens els que van venir a actuar a Catalunya.

BOMBAI. DISTRICTE DE THANA, BOMBAI.

Castellers de Vilafranca i Castellers de Sants

2011 i 2013

Els Castellers de Sants actuen aquest dijous a Bombai, el dia en què es commemora el naixement del déu Krishna. Als borinots els ha convidat l'organitzador d'un dels festivals de torres humanes més rellevants de Bombai, el Dahi Handi del districte de Thana.

XANGAI. SEGONA METRÒPOLI DE LA XINA

Colla Vella dels Xiquets de Valls

2010

Molts cops hem sentit dir que "si els xinesos aprenguessin a fer castells en farien de deu i d'onze pisos". Encara no ha arribat el moment però no deu ser per falta de potencial. L'exposició Universal de Xangai va acollir el 2010 una important expedició de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que va aprofitar el llarg viatge per descarregar-hi el primer castell de nou pisos alçat fora d'Europa, el tres de nou. Gràcies a un conveni de col·laboració entre la colla vallenca i l'empresa tèxtil Antex International, la Vella va visitar la colònia de Hangzhou, a uns 164 quilòmetres de la metròpoli, on va ser rebuda per més d'un centenar de xinesos vestits amb la indumentària castellera. La colla xinesa va alçar les seves primeres formacions i tres anys més tard es preparen per fer el salt als vuit pisos.

stats