TOCAR TERRA
Portada 01/08/2015

La vinya empeny

La crisi afecta arreu, però a les Illes ho empitjora la insularitat

Mateu Morro
3 min
Contínuament apareixen nous cellers i iniciatives en el sector vitícola de les Illes./ ISAAC BUJ

Problemes a la ramaderia

La crisi afecta arreu, però a les Illes ho empitjora la insularitat

La situació de la ramaderia europea és de crisi. La notícia no és nova. Periòdicament apareixen en els mitjans de comunicació imatges de ramaders escampant la llet o protestant al carrer per la seva difícil situació. Ara vivim un moment àlgid en aquest procés permanent de destrucció de la capacitat productiva del sector agroramader. Des de fa temps, la producció làctia europea viu un calvari marcat per uns preus que no basten per cobrir despeses. La situació dels ramaders és injusta, perquè han duit a terme inversions i esforços que no tan sols no troben compensació, sinó que es converteixen en causants de l’asfíxia financera. Sembla que el vet rus a les importacions agroalimentàries europees contribueix a agreujar la situació en sectors com el porcí. L’impacte de la crisi és fort en llocs com Galícia, on la ramaderia de vaques de llet conserva un pes important i ara es veu a les portes d’una reordenació virulenta. A les Balears tot això és com ploure sobre banyat, ja que la ramaderia és en situació crítica des de fa anys a causa del pes de la insularitat.

Aliments de temporada

Cal distingir els productes que són del temps i del país

L’estiu és un moment immillorable per assaborir les fruites i hortalisses de temporada si les trobam de producció local, millor si poden ser de varietats locals i si són en el punt òptim de maduració. També és cert que serà més fàcil trobar bons productes de la terra en un mercat ecològic o en una petita botiga que no en una gran superfície. En aquest camp, les grans cadenes de distribució ho fan, en general, prou malament i solen disposar de productes de qualitat discreta, recol·lectats fora de temps per passar un llarg procés en cambres frigorífiques que, sovint, n’acaben alterant les qualitats. La fruita i les hortalisses són uns aliments molt saludables, nutritius i refrescants a l’estiu, però cal distingir els productes del temps i del país d’altres coses més poc recomanables. Les fruites de les Illes són excel·lents (prunes, pomes, cireres, albercocs, melicotons...), però se’n produeixen en poca quantitat i, a més a més, són males de trobar. Per això, quan ho feim, no podem passar sense assaborir-les.

Plantacions de vinya

El dinamisme és fort

i sostingut

El sector vitícola a les Illes Balears demostra uns evidents senyals de dinamisme. La crisi l’ha deixat intacte o, potser, li ha servit per explorar nous mercats i noves solucions. No tan sols destaca la continuada aparició de nous cellers i noves iniciatives creatives dins el sector, també es nota una resposta activa davant la substitució dels antics drets de plantació de vinya pel nou règim d’autoritzacions que entrarà en vigor aviat. Aquest canvi ha provocat durant els darrers mesos molt de moviment en el mercat de drets de vinya, la qual cosa indica una clara expansió potencial de les vinyes fins a acostar-se a una previsió de més d’un 10% de creixement. El dinamisme és fort, sostingut i amb clara vocació d’obertura als mercats.

Paisatge i agricultura

El paisatge descompost és senyal d’un territori sense pagesos

La lenta extinció dels pagesos és un fenomen conegut i estudiat des de tots els àmbits. És un procés universal que té efectes sobre totes les societats. Les conseqüències d’aquesta tendència a la urbanització i a la desaparició de la cultura pagesa són diverses en l’àmbit alimentari, cultural, territorial i social. En certs llocs, per constatar el procés de desaparició de la pagesia, basta observar el paisatge: les marjades caigudes, els camps abandonats, la urbanització difosa i l’empobriment del paisatge són fenòmens evidents. A vegades els darrers pagesos han de combinar la seva activitat amb una altra de complementària que els permeti sobreviure. En els àmbits d’una agricultura residual, els pagesos solen ser-ho a temps parcial, com si exercissin una vocació frustrada. El paisatge descompost, desfigurat i lleig és la senya del territori sense pagesos. Uns pagesos que quan es valoren més és quan ja no hi són.

Malalties de l’ametler

L’abandó de les plantacions té a veure amb aquest deteriorament

L’estat de les plantacions d’ametlers i garrovers a Mallorca no és bo. Les malalties que afecten els arbres són diverses i en part provocades per l’acció de fongs de la fusta. L’abandonament de les plantacions ha tingut molt a veure amb aquest procés de deteriorament. Però potser també hi ha raons d’altres tipus. Els anys de sequera o els períodes en què els arbres es veuen sotmesos a unes condicions de penúria hídrica són de cada cop més freqüents. El canvi climàtic és real i les condicions d’aquests arbres conrats en secà han empitjorat. Tan sols un bon preu, sostingut en el temps, podria invertir la situació.

stats