NOVA LEGISLATURA REFORMES

El sector turístic ja estudia canvis per a la llei Delgado

Tots els actors menys els hotelers s’uneixen per preparar canvis legislatius

El sector turístic no perd el temps. Després de quatre anys marcats per una política clarament concebuda per al sector hoteler, la resta de sectors volen aprofitar el canvi de Govern per plantejar un nou model turístic que incorpori i respecti totes les modalitats del negoci, i que passa inevitablement per una modificació “en profunditat” de la llei turística elaborada per Carlos Delgado l’any 2012 i pel decret que aquesta primavera va desenvolupar la norma.

Els diferents actors ja han mantingut una sèrie de contactes per tal de preparar una estratègia que pretén establir una relació fluida amb Turisme, que gestionarà Biel Barceló, però que no perd de vista com a objectiu central “la modificació de la llei turística com a prioritat”, va dir a l’ARA Balears un dels assistents a l’encontre.

El que sí que tenen clar els representants de tots els col·lectius empresarials que es mouen entorn del turisme és que els darrers quatre anys, la poca sensibilitat mostrada pel Govern, tot i els esforços finals del substitut de Delgado, Jaume Martínez, els han unit més que mai i per primera vegada existeix un front comú en el qual només falten els hotelers. Per això, es reivindiquen com a “sector turístic, una denominació que fins ara semblava que era propietat dels hotelers”, explica un dels assistens als darrers encontres en els quals s’ha començat a treballar per la modificació de la llei.

Lloguer turístic

Un dels punts fonamentals als quals s’haurà d’enfrontar el nou titular de Turisme, Biel Barceló, és la demanda dels particulars i empreses que es dediquen al lloguer turístic per ser regulats. “L’economia col·laborativa ha d’entrar en la reforma de la Llei de turisme, sobretot d’un Govern que ens ha parlat de canvi de model i de millora i repartiment de la riquesa”, diu Irene Perelló, gerent de l’Associació Aptur.

Aquest col·lectiu vol que es retiri de la llei l’article que prohibeix comercialitzar oferta de lloguer vacacional mitjançant portals turístics, a més d’incloure els pisos i els apartaments en la llei turística, “encara que s’hagin d’establir criteris, que entenem que s’han de posar pel bé de tots. Tots volem estar regulats”, conclou Perelló.

Exceltur

Aquesta setmana, el lobby hoteler Exceltur ha demanat una “ordenació urgent” de la situació de l’allotjament en habitatges de lloguer turístic a Espanya per desenvolupar un model turístic “més sostenible i generador d’ocupació i de creixement econòmic”, segons les paraules del vicepresident de l’Aliança per a l’Excel·lència Turística d’Exceltur, José Luis Zoreda.

Exeltur admet que és un “fenomen que s’ha de prendre amb seriositat”, i el seu estudi afirma que les places de lloguer turístic superen ja les de l’oferta hotelera.

A Balears, segons càlculs de la Federació Hotelera, “n’hi pot haver unes 240.000 places”, afirma la presidenta Imma Benito, “per tant s’aproxima a l’oferta hotelera”. La Federació subscriu les conclusions d’Exceltur sobre la necessitat de controlar el turisme col·laboratiu, però en la línia de frenar-ne el creixement i de perseguir-ne la comercialització.

Aptur, en contra, recorda que aquesta activitat “existeix, la reclama el client i no ofereix serveis com els d’un hotel. Per tant, cadascú tria lliurement. Però volem ser tractats com a activitat econòmica que som”, conclou Irene Perelló.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF