OBSERVATORI

La presidència no atreu els empresaris

No fa gaire més de dos mesos, la presidenta dels hotelers un poc més i presideix el gabinet de crisi amb motiu de l’incendi del Sorrento. Sense que ningú no li ho hagués demanat, va comparèixer i suplantava les funcions del portaveu de torn donant explicacions de l’operatiu als periodistes, mentre a la sala hi havia una reunió presidida per la ministra Pastor. Ja ho havia deixat clar en el seu discurs de proclamació, també davant una altra ministra, la d’Ocupació, que la Federació hotelera vol participar en totes les decisions públiques.

I donava lliçons de com gestionar millor l’administració i que cal continuar aplicant mesures que permetin desregular encara més. És una passa més del neoliberalisme, no només demanar que les lleis siguin poques i a mesura dels interessos dels més grans, sinó obrir les portes de l’administració a la “participació” empresarial per tal d’assegurar-se que no hi ha sorpreses.

En definitiva, una “participació” que, almenys en aparença, no està tan allunyada del que predica Podem. Perquè després diguin. Tot i aquesta sintonia ideològica i participativa, la presidenta dels hotelers no es va deixar veure dijous durant l’elecció de la presidenta del Parlament. Segurament encara està esgotada després de les dues intenses setmanes abans d’eleccions, durant les quals la Federació Hotelera no es va aturar d’organitzar actes per explicar que el turisme, ergo Balears, va molt bé, i que la tasca de José Ramón Bauzá n’havia estat la causant.

Els hotelers no anaren a la constitució del Parlament, però tampoc no ho va fer la CAEB, ni els sindicats. Només Pimeco va ser l’excepció d’uns agents socials als quals es veu que la cadira presidencial els interessa menys que a Podem. Llevat del GOB, cal dir que la representació institucional va ser ben magra. I això que la presidenta vol que sigui la casa de l’expressió popular. Els lletrats encara no s’han recuperat de l’ensurt quan Huertas els va dir que vol que tots els diputats puguin intervenir durant qualsevol tramitació, ignorant per complet la lògica organitzativa dels portaveus. Podem està convençut que des de la presidència del Parlament marcarà la política autonòmica. Veurem què n’opinen els seus votants d’aquí a quatre anys. De moment han elegit un àrbitre.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF