Tema del dia 11/08/2013

La falta d'oferta deixa 14.000 nens sense educació en valencià

El clar desavantatge del valencià a l'aula respecte al castellà és l'atac més gran que el govern del PP contra el català a l'escola

Salvador Almenar
2 min

ValènciaUn any i un curs després que la conselleria valenciana d'Educació aprovés el criticat decret de plurilingüisme, les competències lingüístiques en castellà, valencià i anglès dels alumnes són les mateixes i els projectes formatius continuen sense garantir el domini de les dues llengües oficials del País Valencià. El clar desavantatge del valencià a l'aula respecte al castellà, que no ha corregit el decret de plurilingüisme, és l'atac més gran que el govern del PP de la Generalitat Valenciana ha perpetrat contra el català a l'escola.

Que els programes d'educació plurilingüe dissenyats pel govern d'Alberto Fabra marginen el valencià és una afirmació compartida per 35 entitats que, com Escola Valenciana, lluiten per l'aprenentatge efectiu i igualitari del castellà, valencià i anglès a l'escola. No obstant, i encara que la reivindicació coincideix amb el suposat objectiu de la conselleria d'Educació, aquestes entitats entenen que la manera d'aconseguir un trilingüisme real no té res a veure amb el plantejament del govern autonòmic.

El model pedagògic d'Escola Valenciana preveu més presència del valencià en les matèries no lingüístiques per aconseguir un bilingüisme efectiu, atès que la realitat sociolingüística del País Valencià afavoreix l'aprenentatge del castellà. Així, considera que l'eliminació dels Programes d'Immersió Lingüística no garanteix una competència lingüística igual en valencià i castellà a l'alumnat que estudiï al Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Castellà, tampoc que s'obtinguin els resultats esperats en anglès i, a més, es paralitza de cop la normalització lingüística del valencià a través de les escoles.

Les famílies valencianes no tindran garantit el dret d'escolaritzar en la llengua pròpia els seus fills. La decisió del ministeri no garantirà els drets lingüístics de les 14.000 famílies potencials que, segons les dades d'Escola Valenciana, "demanarien el programa òptim d'ensenyament quan matriculen els seus fills de tres anys, el Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià, si tinguessin l'oferta adequada". Aquests entrebancs a la normalització lingüística, segons el president de l'entitat, Vicent Moreno, mostren: "Poca o nul·la sensibilitat del govern valencià i espanyol per a la promoció de la nostra llengua, que és el nostre tret d'identitat més important". Amb tot, Moreno està esperançat per la feina que famílies i equips directius fan a favor del valencià: "És un esforç gràcies al qual hem aconseguit que per al curs vinent la conselleria d'Educació autoritzi 40 noves línies en valencià, dues de les quals gràcies a les corresponents sentències emeses pel Tribunal Superior de Justícia valencià".

stats