EUA, RESPOSTA A LES FILTRACIONS
Tema del dia 10/12/2013

Els gegants d'internet s'alien contra l'espionatge

Les empreses, liderades per Google i Microsoft, insten Obama a reformar la NSA

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonEls gegants d'internet es van unir ahir per demanar al govern dels Estats Units que limiti les seves activitats de vigilància massiva. L'escàndol d'espionatge de Washington, destapat aquest estiu per l'exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA en les sigles en anglès) Edward Snowden, ha perjudicat la reputació d'aquestes empreses tecnològiques globals i ha deteriorat la relació de confiança amb els seus clients.

Alguns dels documents filtrats demostren que els serveis secrets van tenir accés als servidors de companyies com Facebook i Google i que, en alguns casos, no sols van comptar amb la seva ajuda sinó que van pagar per aconseguir-la. Aquestes revelacions han provocat la insòlita aliança entre Google, Microsoft, Apple, Facebook, Twitter, LinkedIn, Yahoo i AOL -algunes de les quals ja van negar, en el seu moment, aquestes acusacions- per millorar la seva imatge entre els usuaris de la xarxa d'arreu del món.

En una carta al president dels EUA, Barack Obama, i al Congrés, publicada en els principals diaris nord-americans, insten a reformar la NSA i a restringir l'espionatge massiu. Les vuit empreses expliquen que entenen l'obligació dels governs de protegir els seus ciutadans, però creuen que l'equilibri entre privacitat i seguretat s'ha trencat. "L'equilibri en molts països s'ha inclinat massa a favor de l'estat i en contra dels drets dels individus", afirmen en la missiva, que també es pot llegir a la pàgina electrònica que han creat per a la seva campanya Reformar la vigilància governamental . "És hora de canviar", diuen, i exhorten el president Obama a liderar aquesta reforma a escala mundial.

D'altra banda, alguns líders d'aquestes companyies van enviar comunicats per mostrar la seva preocupació. "La gent no utilitzarà una tecnologia en la qual no confia -va dir Brad Smith, conseller general de Microsoft-. Els governs han posat en perill aquesta confiança i els governs han d'ajudar-nos a restaurar-la".

Les empreses, que asseguren que han millorat la seva tecnologia per protegir els seus usuaris dels programes de vigilància, volen aturar les pèrdues que tenen per culpa de les activitats de l'Agència de Seguretat Nacional. Segons el grup de recerca Forrest, de Massachusetts, el cost per als seus ingressos podria arribar als 180.000 milions de dòlars entre aquest any i el 2016.

Obama revisa els serveis secrets

La carta dels gegants tecnològics arriba la mateixa setmana en què el president Obama té previst presentar els resultats d'una comissió independent per reformar els programes d'espionatge. A principis d'agost, el mandatari va prometre noves iniciatives legislatives i judicials per incrementar la supervisió sobre els serveis secrets. D'aquesta manera, buscava mitigar la indignació de dins i fora del país que van provocar les filtracions de Snowden sobre la recollida massiva de la NSA de trucades telefòniques i adreces electròniques de milions de persones -entre les quals, líders mundials com la cancellera alemanya, Angela Merkel.

"Proposaré reformes per recuperar la confiança de la gent", va dir Obama dijous passat en una entrevista a la televisió MSNBC. El president va explicar que s'ha comptat amb la participació de molt gent -advocats, experts en seguretat i defensors de la privacitat- per fer una revisió independent de l'espionatge americà.

Alguns grups com la fundació Electronic Frontier (EFF) i la Unió Americana per les Llibertats Civils (ACLU) han engegat diverses campanyes per pressionar el president Obama i els congressistes perquè reformin l' statu quo de l'espionatge nord-americà. A més, mantenen les demandes contra el govern dels EUA, que van presentar el juliol passat, perquè creuen que els programes de vigilància de Washington són un atemptat als drets privats i les llibertats dels ciutadans.

Pressió de la societat civil

"Creiem que el govern i el Congrés han de fer els passos necessaris per aturar l'espionatge massiu a gent innocent. I ha d'augmentar la transparència del tribunal FISA [una cort especial encarregada dels afers secrets de la seguretat nacional]", diu l'advocada de la fundació EFF, Cindy Cohn. "FISA diu què es pot fer i què no es pot fer, però a diferència de la majoria dels tribunals, no té cap manera de saber realment si les seves ordres es compleixen", lamenta l'advocat d'ACLU, Jay Stanley. Tant Cohn com Stanley creuen que els mecanismes de supervisió dels programes de vigilància no funcionen.

L'expert en seguretat cibernètica Fred Cate, que ha participat en la revisió del rol dels serveis secrets, creu que és necessari reduir el poder de la NSA i dividir-la en dos: una part hauria d'assegurar que la xarxa dels Estats Units és segura, i l'altra recolliria dades d'intel·ligència. Malgrat tot, Cate creu que és "molt poc probable" que el Congrés hi introdueixi canvis significatius.

stats